S obzirom da veliki broj novih i zainteresiranih korisnika, webinari iz modula Kusotske prakse bit će ponovljeni uživo. za webinare se možete prijaviti na mail: ana.zbiljski@zenstud.hr

Nakon odslušanih webinara, korisnici će se moći prijaviti za online radionice – jednu kod Tee Kantoci, te jednu kod Kosjenke Laszlo Klemar.

 

“Predložak za uključivi muzej – teorija i praksa”, voditeljica: Tea Kantoci, utorak, 1. veljače 2022. u 20:00 – 21:00h

Stalni postav muzeja čine odabrani muzejski predmeti i pripadajući narativi koji imaju za cilj komunicirati cijelokupnost muzejskog fundusa, a način na koji će to činiti ovisi o misiji i viziji muzeja. Poradi reprezentativne odrednice koju ima stalni postav, važno je baviti se pitanjima čiji se predmeti (radovi) i narativi čuvaju, te kako se i iz koje perspektive interpretiraju. Na webinaru ćemo istražiti koji su sve modusi uključivosti mogući te kakav emancipatorski potencijal muzeji mogu imati.

 

 

O voditeljici: Tea Kantoci je kustosica i istraživačica koja kroz feminističku optiku promatra muzejske procese i izvedbene prakse. Radi kao stručna suradnica u Centru za ženske studije te producentica u izvedbenim umjetnostima. Magistrirala je muzeologiju i upravljanje baštinom (FFZG), teoriju i kulturu mode (TTF) i novinarstvo (FPZG) u Zagrebu, te se dodatno stručno usavršavala u Španjolskoj, Italiji, Litvi i Rumunjskoj.

 

“Interpretativne prakse u Memorijalnom stanu MJZ”, voditeljica: Ana Zbiljski, srijeda, 2. veljače 2022. u 20:00 – 21:00h

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke je memorijalni prostor kojim upravlja neprofitna organizacija i udruga građanki Centar za ženske studije. Cilj webinara je upoznavanje korisnika_ca s misijom i vizijom Centra i Memorijalnog stana, koncepcijom prostora i stalnog postava, programima i aktivnostima. Webinar uključuje video zapis stručnog vodstva Ane Zbiljski, voditeljice Memorijalnog stana MJZ, u kojem se između ostaloga predstavljaju i pojašnjavaju interpretativne prakse primijenjene s ciljem predstavljanja i približavanja života i djelovanja Marije Jurić Zagorke.

 

 

O voditeljici: Ana Zbiljski, po struci magistra povijesti i magistra edukacije povijesti, voditeljica je Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke kojim upravlja Centar za ženske studije. Priprema, organizira i provodi sve programe vezane uz Memorijalni stan, autorica je nekoliko edukativnih programa, te se bavi istraživanjem života i rada Marije Jurić Zagorke. Organizira znanstveno-književni skup i manifestaciju Dani Marije Jurić Zagorke te je članica Programskog odbora Dana Marije Jurić Zagorke.

 

“Tehnički muzej Nikola Tesla – stalni postav i mogućnosti (re)interpretacije”, voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, petak, 4. veljače 2022., 20.00 – 21.00 h

Webinar na temu ‘Tehnički muzej Nikola Tesla – stalni postav i mogućnosti (re)interpretacije’ je usmjeren na upoznavanje korisnika/ca sa stalnim postavom Tehničkog muzeja Nikola Tesla, njegovom muzeološkom koncepcijom, izloženim predmetima i sadržajem muzejskih informativnih legendi. Također, kroz primjere stalnih postava muzeja znanosti i tehnike iz svijeta korisnici/ce će se upoznati sa suvremenim muzeološkim praksama te saznati kojim se načelima i metodama muzealci služe s ciljem demokratizacije muzejskih postava i programa. Poseban će naglasak biti na reinterpretacijama i intervencijama u stalne postave s ciljem postizanja rodno ravnopravnijih izložbenih narativa. Ti će primjeri poslužiti kao svojevrsni modeli pri osmišljavanju i kreiranju reinterpretacije stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

 

 

O voditeljici: Kosjenka Laszlo Klemar, muzejska pedagoginja, voditeljica EU i investicijskih projekata Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (studij povijesti umjetnosti i etnologije, doktorski studij medievistike). Radila je u Međunarodnom istraživačkom centru za kasnu antiku i srednji vijek pri Sveučilištu u Zagrebu (asistentica programa na projektu IRCLAMA), u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (Pedagoški odjel), te u umjetničkoj organizaciji Otvoreni likovni pogon (producentica participativno-edukativnog programa umjetničko-edukativnog projekta „Kako živi narod”, voditeljica ureda). Od 2017. radi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Autorica je brojnih muzejskih izložbenih i edukativnih programa te više stručnih i znanstvenih radova. U projektu “Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju” sudjeluje kao koautorica projekta i voditeljica kustoskih praksi ispred projektnog partnera.

 

 

* Webinari se provode u sklopu projekta ‘Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’ kojeg provodi Centar za ženske studije u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 481.721,65 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 409.463,40 kn. Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih od 25 godina u kulturno-umjetničke sadržaje kroz participiranje u online radionicama i webinarima te sukreiranje virtualnog muzejskog postava koji promiče rodno inkluzivni pristup. Trajanje projekta je do ožujka 2022.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.