Knjižnica

Pretraži sve!

 

Knjižnica Centra za ženske studije razvijala se kao alternativna ženskostudijska knjižnica, pokrenuta za potrebe naših studentica i suradnica, odnosno obrazovno-istraživačke orijentacije ženskostudijskog obrazovnog programa. Danas je knjižnica otvorena širokom krugu korisnika/ca. Tematska područja koja pokriva knjižnična građa su: feministička teorija, feministička književna kritika i ženska književnost, nasilje nad ženama, ženska ljudska prava, feministički pristup pravdi, ekonomiji, politici, lezbijski i queer studiji, ženske umjetničke teorije i prakse, ženska povijest, ženski pokreti.

Korisnicima/ama je na raspolaganju više od 3500 naslova knjiga, 6 časopisa s područja ženskih i rodnih studija te feminističke teorije (na hrvatskom, engleskom, njemačkom i francuskom jeziku). Sastavni dio knjižnične građe je Zbirka Marije Jurić Zagorke koja sadrži referentnu literaturu o Zagorki. Uz knjige, knjižničnu građu čine brošure, audio i video kazete, DVD-i, promotivni materijali i glasila ženskih grupa iz Hrvatske, jugoistočne Europe i iz svijeta te radovi polaznica Ženskih studija. U knjižnici postoji i dio arhivske dokumentacije značajne za povijest feminizma u Hrvatskoj, a posebnu vrijednost predstavlja građa nastala u okviru izvedbe istraživačkih projekata Centra.

U knjižnici se provode programi s ciljem poticanja čitanja, uključivanja i promocije prava manjinskih društvenih grupa (osobe s invaliditetom i pripadnici LGBT zajednice).

Radno vrijeme: četvrtkom od 11:00 do 16:00 sati.

Kontakt: zenstud@zenstud.hr, tel. 01 48 72 406

Uvjeti upisa: U knjižnicu se može učlaniti svaki građanin/građanka s prebivalištem ili boravištem na području grada Zagreba. Učlaniti se mogu i istraživači/ice izvan Zagreba i Hrvatske koji se u Zagrebu nalaze na studijskom boravku. Za upis je potrebna osobna iskaznica ili putovnica.

Pravila posudbe knjižnične građe: Moguće je posuditi 2 knjige, a rok posudbe je 4 tjedna.
Ostala građa može se koristiti u čitaonici prema prethodnom dogovoru. Izuzev jednog primjerka časopisa Treća, časopisi se ne mogu koristiti izvan knjižnice Centra za ženske studije, a ostala građa na upit.

Šteta učinjena na knjižničnoj građi može se nadoknaditi istim naslovom knjižnične građe ili novčanim iznosom.

Upisnina iznosi 30 kn za godinu dana od dana upisa.

Zakasnina iznosi 0,50 kn po danu i po jedinici građe.

Produženje roka posudbe može se izvršiti telefonom, mailom ili osobno, najkasnije dan prije roka za povrat građe.