U subotu, 11.12.2021. s početkom u 10 sati prvu od dvije radionice održava multimedijalna umjetnica Kata Mijatović. Radionice, podnaslova ”Zvjezdoznanice, žene koje poznaju zvijezde”, namijenjene su polaznicama_ima koji su slušali webinare iz Umjetničkog modula.

U okviru prve radionice nastojat će se osvijetliti izuzetno veliki doprinos žena znanstvenica u astronomiji i astrofizici osobito u 20 stoljeću, s naglaskom na hrvatske astrofizičarke, uz kratko pojašnjenje što je astronimija i astrofizika, te koji su danas njeni krajnji dometi. Također, polaznicama će biti predočen prijedlog interaktivne web aplikacije ”Zvjezdoznanice, žene koje poznaju zvijezde”, koja će biti i krajnji produkt radionica Kate Mijatović. Polaznice će potom izabrati odabrati istaknute žene u astronomiji i astrofizici, te sastaviti njihove kratke biografske tekstove i naći footgrafije, a raspravljat će i o završnom izgledu web aplikacije te dati svoj doprinos njezinom izgledu.

* Webinari se provode u sklopu projekta ‘Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’ kojeg provodi Centar za ženske studije u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 481.721,65 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 409.463,40 kn. Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih od 25 godina u kulturno-umjetničke sadržaje kroz participiranje u online radionicama i webinarima te sukreiranje virtualnog muzejskog postava koji promiče rodno inkluzivni pristup. Trajanje projekta je do ožujka 2022.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.