Webinar na temu ‘Tehnički muzej Nikola Tesla – stalni postav i mogućnosti (re)interpretacije’ je usmjeren na upoznavanje korisnika/ca sa stalnim postavom Tehničkog muzeja Nikola Tesla, njegovom muzeološkom koncepcijom, izloženim predmetima i sadržajem muzejskih informativnih legendi. Također, kroz primjere stalnih postava muzeja znanosti i tehnike iz svijeta korisnici/ce će se upoznati sa suvremenim muzeološkim praksama te saznati kojim se načelima i metodama muzealci služe s ciljem demokratizacije muzejskih postava i programa. Poseban će naglasak biti na reinterpretacijama i intervencijama u stalne postave s ciljem postizanja rodno ravnopravnijih izložbenih narativa. Ti će primjeri poslužiti kao svojevrsni modeli pri osmišljavanju i kreiranju reinterpretacije stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Kosjenka Laszlo Klemar, muzejska pedagoginja, voditeljica EU i investicijskih projekata Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (studij povijesti umjetnosti i etnologije, doktorski studij medievistike). Radila je u Međunarodnom istraživačkom centru za kasnu antiku i srednji vijek pri Sveučilištu u Zagrebu (asistentica programa na projektu IRCLAMA), u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (Pedagoški odjel), te u umjetničkoj organizaciji Otvoreni likovni pogon (producentica participativno-edukativnog programa umjetničko-edukativnog projekta „Kako živi narod”, voditeljica ureda). Od 2017. radi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Autorica je brojnih muzejskih izložbenih i edukativnih programa te više stručnih i znanstvenih radova. U projektu “Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju” sudjeluje kao koautorica projekta i voditeljica kustoskih praksi ispred projektnog partnera.

Webinari su namijenjeni mladima u dobi od 15 do 25 godina.

Za sudjelovanje u webinarima potrebno je prijaviti se na: tea.kantoci@zenstud.hr

 

* Webinari se provode u sklopu projekta ‘Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’ kojeg provodi Centar za ženske studije u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 481.721,65 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 409.463,40 kn. Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih od 25 godina u kulturno-umjetničke sadržaje kroz participiranje u online radionicama i webinarima te sukreiranje virtualnog muzejskog postava koji promiče rodno inkluzivni pristup. Trajanje projekta je do ožujka 2022.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.