utorak, 10.03.2020. // 18 sati

Kao dio projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ umjetnica Andreja Kulunčić održati će radionicu o angažiranim umjetničkim projektima koji se bave položajem žene u različitim društvenim kontekstima u Centru za ženske studije u Zagrebu.

Projekt „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“, kao nastavak dugogodišnjeg interesovanja za pozicije žena u društvu, temelji se na angažiranim umjetničkim praksama koje propituju ideološko, društveno i političko okruženje, te pravi otklon od dominantnih koncepcija memorijalne spomeničke prakse, a u čijem je središtu tema ženske traume i povijest ženskog zatvora na Golom otoku. U fokusu projekta je propitivanje pozicije žena zatočenih na Golom otoku i Svetom Grguru od 1949. do 1956., a koje niti danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju u Jugoslaviji.

Na radionici biti će predstavljeno sedam projekata koji se na različite načine fokusiraju na položaj žene u vrlo određenim društvenim situacijama: (1) INDEX.ŽENE se bavi položajem žena u Splitu, Napulju, Beogradu i Ljubljani registrirajući kako svoju poziciju definiraju žene birajući između tri ponuđene opcije, zadovoljna, diskriminirana ili zlostavljana; (2) SAMO ZA AUSTRIJANCE se bavi latentnim predrasudama i diskriminacijom stranih radnica u Austriji; (3) NAMA: 1908 ZAPOSLENIKA, 15 ROBNIH KUĆA sudbinom radnica koje rade u poduzeću pred stečajem, na što se nadovezuje video (4) ŠTO JE MENI NAŠA BORBA DALA snimljen tijekom štrajka radnica u Finvest-Corpu; peti projekt (5) U KRUGU zaokružuje temu položaja žene u suvremenom društvu kroz psihoterapijsku seansu u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče s pacijenticama koje boluju od depresije, i pitanjem: Zašto dva puta više žena nego muškaraca obolijeva od depresije? Odgovor sam tražila od Prof. Dubravke Stijačić (defektolog, socijalni pedagog i psihoterapeut u Bolnici Vrapče), Prof.dr.sc. Nataša Jokić- Begić (klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, FFZG) i Prof.dr.sc. Biljana Kašić (sociologinja i feministička aktivistica, Sveučilište u Zadru). Projekt ISTE (6)  bavi se diskriminacijom žena različitih etničkih, vjerskih, rasnih i seksualnih pripadnosti u Zagrebu kroz seriju plakata po gradu i animacijom na društvenim mrežama. Posljednji, najrecentniji projekt (7) VI STE PARTIJU IZDALE ONDA KADA JE TREBALO DA JOJ POMOGNETE u fokus stavlja uspostavljanje ženske memorije na traumatičnu prošlost političkih zatvorenica na Golom otoku i Sv. Grguru u periodu raskola Tito-Staljin.

Projekt je financiran sredstvima Zaklade “Kultura nova”, Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

 

O AUTORICI:
Andreja Kulunčić je vizualna umjetnica koja u svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i prakse, zanimajući se za društveno angažirane teme, suočavanje s različitim publikama i suradnju na kolektivnim projektima. Uspostavlja vlastite interdisciplinarne mreže, doživljavajući umjetnički rad kao istraživanje, proces suradnje, sukreiranja i samoorganizacije. Često zahtijeva od publike aktivnu suradnju i “dovršavanje” djela. Dio procesa u nastajanju rada često je multidisciplinarnost, u kojoj se specifične umjetničke vještine nadopunjuju komplementarnim vještinama iz drugih područja. Od 2009. predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Novi mediji. Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput: Documenta11 (Kassel, Njemačka), Manifesta4 (Frankfurt/Main, Njemačka), 8.Istanbulski Bijenale (Turska), The American Effect (Whitney muzej američke umjetnosti, New York), 10.trienala Indije (New Delhi), Liverpoolski Bienale (UK), Day Labor (P.S.1, New York). Stipendijama: MUAC&SOMA (Mexico City), University of Johannesburg (Južna Afrika), Art in General (New York), Walker Art Center (Minneapolis), Artspace (Sydney), u sklopu 10. trienala Indije (Jaipur). Web-site: www.andreja.org