Povodom obilježavanja Zagorkinog rođendana u prostoru Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke kojim upravlja Centar za ženske studije, dana 4.3.2019. održana je radionica čitanja „Zagorkin Crveni ocean“. Jasminka Pešut, voditeljica projekta pozdravila je prisutne i upoznala ih sa svrhom projekta. Radionicu je vodila Milena Benini, dok je Vesna Barilar izložila biografske podatke o Mariji Jurić Zagorki, moderirala diskusiju nakon prezentacije Milene Benini te na kraju provela kratki kviz među sudionicama.

Kako je „Crveni ocean“ manje poznat i, donedavno, široj javnosti slabije dostupan roman Marije Jurić Zagorke, Milena Benini u zanimljivoj je prezentaciji sudionice uvela u žanr avanturističkih i znanstvenofantastičnih romana te ih upoznala ih s glavnim pozitivnim i negativnim likovima iz romana. Svojom je prezentacijom potkrijepila tezu kako je Zagorka ovaj žanr poznavala (uključujući prevedena djela na hrvatski jezik) zbog čega je i uvela likove koji je se koriste Teslinim izumima i sličnim tehnološkim napravama prisutnim u drugim djelima ovoga žanra.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 695.319,93 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 591.021, 94 kn. Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.