Ove godine Centar za ženske studije jedan dio svojeg ženskostudijskog obrazovnog programa (2014/2015) realizira u okviru partnerskog projekta s Filozofskim fakultetom u Zagrebu, odnosno u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost i Odsjekom za filozofiju.

Partnerski projekt s Filozofskim fakultetom rezultat je kontinuirane dugogodišnje suradnje, kako s pojedinačnim profesoricama i profesorima tako i na razini fakulteta.

Naše dugogodišnje suradnice i suradnici sa spomenutih odsjeka su dr. sc. Nadežda Čačinovič, dr. sc. Lada Čale Feldman, dr. sc. Ankica Čakardić, dr. sc. Maša Grdešić, dr. sc. Željka Matijašević, dr. sc. Andrea Zlatar Violić, asist. Ana Tomljenović, dr. sc. Lino Veljak, asist. Mislav Žitko, dr. sc. Lovro Škopljanac, dr.sc. Hrvoje Jurić, asist. Francesca Gabrielli.

S Odsjekom za filozofiju Centar je uspješno organizirao znanstveni skup u povodu stogodišnjice rođenja Simone de Beauvoir, a s Odsjekom za komparativnu književnost već osmu godinu zaredom organizira Dane Marije Jurić Zagorke te poslijediplomski seminar “Feminizam u transnacionalnoj perspektivi” u Dubrovniku. Neke/i od njih također su dugogodišnje suradnice i suradnici u objavljivanju i recenziranju tekstova u izdanjima Centra (npr. udžbenik “Žene i filozofija”, „Privilegiranje rubova“, Zagorkini zbornici te u časopisu “Treća“).

Budući da trenutno ne postoji cjelovit program ženskih/rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali niti na bilo kojoj drugoj odgojno-obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj, ideja o zajedničkom programu nametnula se s ciljem dodatnog upoznavanja s rodno osjetljivim uvidima u okviru znanstvenih polja kojima se bave.

U okviru partnerskog projekta održat će se četiri predavanja na spomenutim odsjecima koja će u fokusu imati feminističku argumentaciju ponuđenih tema, a održat će ih dr. sc. Maša Grdešić i dr. sc. Lada Čale Feldman na Odsjeku za komparativnu književnost, te dr. sc. Hrvoje Jurić i dr. sc. Nadežda Čačinovič na Odsjeku za filozofiju.

Dvosemestralni program Ženskih studija financijski se izvodi uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu i Global Fund for Women.