SONY DSCPridružite nam se 17. ožujka u 18 sati na predavanju ‘Žene za žene – kako lokalni NGO može odgovoriti na potrebe žena u zajednici’ koje je organizirala Željka Jelavić, a održat će ga Marta Fiolić s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju te Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Mnoge afričke zemlje u administrativnom smislu puno rade na rodnoj ravnopravosti – u vladama su ministri/ce roda i rodne ravnopravnosti, određene su kvote za sudjelovanje žena u politici i ekonomiji itd. Ruanda je jedna od tih zemalja, trenutno kao država s ženskom većinom u parlamentu. Međutim, postavlja se pitanje odražava li statistička slika onu u svakodnevnom životu žena ‘ispod radara’. Posebice se to pitanje čini bitno u kontekstu ruandske, ne toliko davne, prošlosti.

Nyamirambo Women’s Center lokalni je NGO u Kigaliju, glavnom gradu Ruande. Pokrenulo ga je 2007. godine osamnaest žena iz Nyamiramba, prostrane četvrti na rubu grada. Njihova glavna ideja i želja bila je adresirati probleme s kojima su se susretale (ili se još uvijek susreću) ruandske žene svih generacija, poput rodne diskriminacije, nedostatka ekonomskih prava, nedostupnosti edukacije, reproduktivnih prava itd. Taj kolektiv najbolje je oslikao stanje u široj zajednici.

O predavačici:
Marta Fiolić diplomantica je na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju te Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od prosinca 2014. do ožujka 2015. godine radila je za Nyamirambo Women’s Center u Kigaliju. Ovo predavanje pripremljeno je tijekom tog višemjesečnog boravka i temeljeno na iskustvima rada u NWC-u.

Autor
admin
Datum objave
13.03.15
Kategorija
Novosti
Oznake