Žene i filozofija

Knjiga Žene i filozofija predstavlja izbor filozofijskih tekstova autorica koje tematiziraju odnos žena i filozofije, žena kao filozofskog subjekta, ali i objekta filozofije, s opsežnim predgovorom i bibliografijom, sastavljen tako da može na sveučilišnoj i znanstvenoj razini poslužiti kao uvod u problematiku žene i ženskosti u povijesti i sadašnjoj praksi filozofije. Radi se o prvom izdanju unutar biblioteke Žene i… (feministički udžbenici) Centra za ženske studije, kojom se želi studentskoj i široj akademskoj i čitalačkoj publici predstaviti epistemološki i teorijski doprinosi ženskih studija u različitim disciplinama. Na taj način Centar za ženske studije, osim literature nužne za što bolje odvijanje nastave, ujedno popunjava i velike praznine teorijske i obrazovne feminističke literature.

Uz Uvod urednice Nadežde Čačinovič, knjiga se sastoji od tri skupine tekstova. Prvi dio je posvećen dokumentima o starijem razdoblju: prikazano je djelovanje Hipatije i uvršten tekst Kristine Pizanske, te komentirani fragmenti tekstova Elizabete Češke (korespondencija s Descartesom), Anne Conway, Catharine Trotter i Rahel Varnhagen. Drugi dio naslovljen je Žene u povijesti filozofije i donosi feminističke tekstove o velikim filozofima, posebno o njihovim stavovima o ženama. Ovdje zastupljene autorice su: Genevive Lloyd, Anette C. Baier, Seyla Benhabib i Genevive Fraisse. Treći dio predstavljaju radovi uglednih filozofkinja 20.stoljeća: Simone de Beauvoir, Hannah Arendt, Julije Kristeve, Judith Butler, Luce Irigaray, Marthe C. Nussbaum, Michelle Le Doeuff, Janet Radcliffe Richards, kao i domaćih filozofkinja Rade Iveković i Blaženke Despot. Veći dio tekstova prvi put je preveden na hrvatski.

Format
23x16 cm
ISBN
978-953-6955-12-1 meki uvez
Godina izdanja
2006.
Urednica
Nadežda Čačinovič
Prijevod
Marin Beroš, Kristina Grgić, Nadežda Čačinović, Antonija Primorac, Sandra Prlenda, Višnja Flego, Divina Marion, Mirjana Paić-Jurinić
Cijena
140,00 kn
Broj stranica
314