Zatečene smo što se medijski prostor financiran javnim sredstvima poklanja ovakvom omalovažavanju još jedne velike žene, i to upravo u trenutku u kojemu se toliko malo izdvaja za upoznavanje javnosti sa stvarnim doprinosom Marije Jurić Zagorke kulturnom, političkom i umjetničkom nasljeđu.

Moramo priznati da smo još uvijek u šoku zbog emisije „Turistički vodič“ koja je jučer emitirana na prvom programu HRT-a. Naime, za sve koji su propustili najave po medijima ili samo emitiranje, prva epizoda zove se „Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje.“

U njoj putopisac, koji je sada preuzeo ulogu turističkog vodiča, Boris Veličan govori kako je javni Zagorkin spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici potrebno uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja! U istom tonu objavljena je i najava same epizode na mrežnim stranicama HRT-a. Istina, on navodi i kako je taj „običaj“ ipak poznat samo njemu, kao idejnom tvorcu zabavne emisije koja se diči dokumentarnim formatom, međutim, moramo priznati da ovakva vrsta izjava nije ni najmanje zabavna.

Dapače, ponižavajuća je. Ponižavajuća je za sve žene, ponižavajuća je za Zagorku koja se cijeli svoj život borila za ljudska i ženska prava, za ravnopravnost, za poštovanje!

Molimo za uklanjanje sramotnog sadržaja s mrežnih servisa nacionalne televizije i zahtijevamo očitovanje o ovom neugodnom ekscesu u javnom prostoru.