Pozivamo vas da se pridružite i popratite program “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” koji će se održati 11. veljače, 2023.(subota) u 11.00 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Ove godine obilježavamo 10 godina kampanje i 20 godina pokreta V-Day-a iz kojeg je izrastao globalni pokret Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u kojemu sudjeluje 200 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Ovogodišnji moto USTANIMO ZA SLOBODU! / RISE FOR FREEDOM ima za cilj kreirati novu kulturu u kojoj nema nasilja, u kojoj razvijamo suosjećanje i solidarnost, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju.

U deset godina u kampanji su sudjelovali brojne osobe iz kulturnog i javnog života Zagreba i Hrvatske – zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

U programu 11. veljače, koji će voditi DANIELA TRBOVIĆ i MILAN MAJEROVIĆ STILINOVIĆ, sudjeluju brojne aktivistkinje i aktivisti, te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova VIŠNJA LJUBIČIĆ, zastupnik u EU parlamentu FRED MATIĆ, SANJA CESAR (CESI), REMI, SARA RENAR, ČIPKICE I TOMISLAV BALALA i MARKO ŠTURMAN, U POL’ 9 KOD SABE, GENTLEMAN (MARKO LUCIJAN HRAŠĆANEC).

DRUM ‘N’ BIJES će nas uvesti u program, a zajedno s plesačicama ćemo plesati na ‘himnu’ kampanje BREAK THE CHAIN, pa pozivamo sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže: plesnu koreografiju vodit će plesna umjetnica ALEXANDRA MADSEN. Plesne korake još stignete uvježbati uz: https://youtu.be/0HgSAk9eFxg pa vas pozivamo da nam se pridružite, pozovete svoje prijateljice i prijatelje, povedete svoje djevojčice i dječake.

U organizaciji kampanje sudjelovale su: CESI – centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba, Centar za ženske studije, SOIH – Mreža žena s invaliditetom, RODA – Roditelji u akciji, Udruga Romkinja Bolja budućnost, Ženska pomoć sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, U dobroj vjeri, Zaklada Solidarna. Program su podržali Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Zagrebački plesni centar, Vector Design i Bombica.

Program će se snimati za budući dokumentarac Milijarde ustaje (scenarij/režija: Danijela Stanojević, uz ekipu studenata s ADU Katarine Landeka i Tibora Vukelića i Eme Veseljak)
Ilustracija plakata HANA TINTOR; design vizuala: Sanja Bachrach Krištofić

Vizuale možete preuzeti:
https://www.facebook.com/OneBillionRisingCroatia/

SVJETSKI POKRET Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama – ‘One Billion Rising’ u veljači i ožujku svake godine, sada već 10. godinu zaredom – provodi kampanju u oko 200 zemalja svijeta, pa tako uspješno i u brojnim gradovima i mjestima u Hrvatskoj.

DODATNI PROGRAM ZA VALENTINOVO 14.veljače, 2023.godine u Zagrebačkom plesnom centru Ilica 10/1 od 20 sati do 22 sati SLIJEDE:

– LJUBAVNE PJESME ZA DOBRE DJEVOJČICE prema tekstu RONE ŽULJ izvodi
MIRAN KURSPAHIĆ uz video autora VANJE VASCARACA. (kazališna predstava)

– VAGININI MONOLOZI autorice V (EVE ENSLER) – 2 monologa čitaju Mirjana Janžek i Martina Šoštarić iz SOIH – Mreže žena s invaliditetom.

Potom: panel-diskusija u kojoj sudjeluju Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova VIŠNJA LJUBIČIĆ; RONA ŽULJ, autorica teksta; MIRAN KURSPAHIĆ, redatelj i glumac; SANJA SARNAVKA (Zaklada Solidarna); RADA BORIĆ (Milijarda ustaje) i DANIJELA STANOJEVIĆ (moderatorica).