Projektne aktivnosti nastavljamo online radionicom “Predložak za uključiv muzej – teorija i praksa” pod vodstvom Tee Kantoci u subotu, 27. studenoga 2021.

Na radionicama će sudjelovati korisnici koji su već sudjelovali na webinarima kustoskog modula, te će biti podijeljeni u dvije grupe.

Proces koji započinje inicijalnom idejom (motivacijom ili porivom), a završava postavljenom izložbom u muzeju čini nekoliko razvojnih etapa koje treba proći kako bismo došli do željenog rezultata. Kustoski rad u tom smislu čini konceptualizacija, istraživački i arhivski rad, selekcija informacija i građe, pisanje tekstova te postavljanje objekata ili ideja u prostorne suodnose. Na radionici će korisnici pobliže sagledati zadanu strukturu u svim njenim dijelovima, te naučiti kako ju uvažiti vodeći se pritom principima uključivosti, različitosti i dostupnosti.

Tea Kantoci radi kao kustosica i stručna suradnica u CŽS. Magistrirala je Muzeologiju i upravljanje baštinom (FFZG), Teoriju i kulturu mode (TTF) i Novinarstvo (FPZG) u Zagrebu. Pristupa muzejskim procesima i baštinskim pitanjima iz feminističke optike.

 

* Webinari se provode u sklopu projekta ‘Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’ kojeg provodi Centar za ženske studije u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 481.721,65 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 409.463,40 kn. Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih od 25 godina u kulturno-umjetničke sadržaje kroz participiranje u online radionicama i webinarima te sukreiranje virtualnog muzejskog postava koji promiče rodno inkluzivni pristup. Trajanje projekta je do ožujka 2022.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.