Kada je riječ o žrtvama seksualnog zlostavljanja i svim oblicima koje zlostavljanje može poprimiti, postoji samo jedna strana koja se može zauzeti – strana žrtve!

Temeljne zasade feminističkih napora obuhvaćaju upravo borbu protiv sustavnog nasilja čiji su česti izvor upravo osobe na društvenim pozicijama moći, a rezultati: ugnjetavanje, zastrašivanje i ušutkivanje žrtava. Centar za ženske studije, vodi se sustavnim principima feminističkog pristupa pravdi u kojima žrtva postaje subjektom, umjesto objektom prava s ciljem stvaranja drugačije sudske prakse, putem vršenja pritiska na institucionalni pravni sistem. Utoliko, borba za pravedeniji sustav nije tek borba PROTIV zlostavljača, već je najprije i borba ZA zaštitu žrtve te otvaranje prostora slušnosti i uvažavanja njezinog glasa.

Centar za ženske studije ohrabruje i potiče sve žrtve seksualnog nasilja i spolnog uznemiravanja da prekinu šutnju o sistemskom nasilju ugrađenom u same temelje patrijarhalne degradacije djevojaka i žena. Zahvaljujući ovakvim prešutnim i često toleriranim činovima verbalnog i neverbalnog zlostavljanja u institucijama i izvan njih, reproducira se spolna diskriminacija, a djevojke se i žene ucjenjuje s pozicija moći. To je apsolutno nedopustivo, a posebno u obrazovnim ustanovama i akademskoj zajednici koja treba pružati primjer ostatku društva, a ne bivati leglom platformskog omogućavanja realizacije zlostavljačkih nagnuća. Centar podsjeća da su upravo zahvaljujući dugogodišnjem angažmanu feminističkih udruga i aktivistkinja, usvojeni međunarodni pravni zaštitni mehanizmi čija nas implementacija obvezuje da se protiv seksualnog nasilja danas i ovdje počnemo boriti feminističkim obrazovnim sadržajima, javnim kampanjama, pružanjem skloništa za žrtve nasilja te naposlijetku i kaznenim progonom počinitelja. Ohrabrujemo sve one koje i koji se nalaze u strahu od društvene stigme i javnog sramoćenja na aktivno obraćanje sustavima dostupne pomoći. Osim informiranja uvijek dostupnog u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, podsjećamo i na mogućnost besplatne pravne pomoći za koju se mogu obratiti i pravnicama u Centru za žene žrtve rata Rosa.

Centar za ženske studije staje uz vas hrabre koje_i svakodnevno istupate kako putem inicijative ‘Nisam tražila’, tako i putem formalnih i nefomalnih kanala usustavljenih na sastavnicama Sveučilišta te u drugim institucionalnim i/ili civilnim organizacijama. Bile anonimne/i ili potpisane/i, vaš je glas VAŽAN i VRIJEDI bez obzira na vremenski ili bilo koji drugi odmak. U ovome smo zajedno!