Pozivamo vas da nam se pridružite u Centru za ženske studije, Dolac 8, u utorak, 17. prosinca 2019. godine, na programu koji će otpočeti u 18 sati.

Od 18 do 19 sati održat će se dodjela diploma polaznicama ovogodišnjih Ženskih studija.

Od 19 do 21 sat, slijedi tribina „Stambene borbe i socijalna reprodukcija“ na kojoj će izlagati Nina Čolović, Julijana Terek, Morana Trenta, Ana Vilenica i Andrea Vuljević.

Nakon tribine, pridružite nam se na predprazničkom druženju 🙂

– – –

Stambene borbe i socijalna reprodukcija

Spekulacije na tržištu nekretnina, financijalizacija i komodifikacija stanovanja sve više postaju nositelji globalne ekonomije. Pod pritiskom mjera štednje kućanstvo i porodica postaje osnovno sredstvo amortiziranja krize u kojoj država odbija platiti troškove socijalne reprodukcije. U stambenim ratovima koji se trenutno vode gubitak jedinog doma, koji je nerijetko posljednje sredstvo za preživljavanje, sve češće je ishod akumulacije kapitala u rukama banaka, tajkuna i raznih kompanija koje pružaju privatizirane usluge. Pitanje socijalne reprodukcije direktno se tiče stanovanja i urbanizma. Ipak, u teorijskim razmatranjima ova pitanja često ostaju razdvojena. Namjera nam je da na ovoj tribini povežemo pitanja koja se tiču implikacija krize socijalne reprodukcije u stanovanju i stambenim borbama, ali i da razmotrimo pitanja transformacije stambenog sistema u svjetlu mogućih novih politika socijalne reprodukcije. Razgovarat ćemo o epidemiji napada na jedini dom u Srbiji do koje je došlo nakon uvođenja privatno-javnih izvršitelja, a fokus tribine bit će na praksama koje se kroz političko organiziranje, kolektivizaciju brige i socijalizaciju društvene reprodukcije opiru komodifikaciji i financijalizaciji stanovanja.

Nina Čolović će, uz razlikovanje između dugoročnog stanovanja i privremenog smještaja, govoriti o mogućnostima raspetljavanja iz primarnih mreža skrbi kao što je nuklearna obitelj. O promjenama načina organiziranja resursa vezanih uz stanovanje i smještaj govorit će iz perspektive i kroz iskustva ranjivih grupa, prije svega LGBTIQ+ osoba, Romkinja i migrantkinja.

Julijana Terek, članica Združene akcije Krov nad glavom, govorit će o osobnom iskustvu gubitka jedinog doma, o ljudskoj kreativnosti i borbi za pravo na dostojanstven život.

Morana Trenta obradit će problematiku izolacije i atomizacije kao ideološke alatke na psihičkom, relacijskom i sistemskom nivou. Govorit će o mogućnostima defragmentacije zajednice kroz rekonceptualizaciju i politizaciju pojmova doma, obitelji, skrbi i ljubavi.

Ana Vilenica bavit će se vezama između institucionaliziranih oblika stambenog nasilja, rodno zasnovanog nasilja u kućanstvu i samoorganiziranih stambenih borbi. U izlaganju će biti naglašena dualna priroda deložacija, koje su simultano proizvod i proizvođač urbanog političkog.

Andrea Vuljević adresirat će neriješeno stambeno pitanje osoba s invaliditetom čija je svakodnevica često limitirana unutar primarnih zajednica, odnosno nuklearne obitelji. Govorit će o razlozima zbog kojih dolazi do prekapacitiranosti unutar primarnih zajednica kroz prizmu individualističkog načina života kojeg nameće kapitalistički sustav vrijednosti.

(Izlaganje Andree Vuljević i Morane Trente, polaznica aktualne generacije obrazovnog programa Centra za ženske studije, dio je kolaborativnog završnog rada „Politizirana zajednica: mikrostruktura solidarnosti i skrbi kao odgovor na neodrživost nuklearne obitelji u kapitalizmu“.)

foto: Združena akcija Krov nad glavom / https://www.facebook.com/zakrovnadglavom/photos/a.159162471342302/303759056882642/?type=3&theater