Centar za ženske studije u partnerstvu s Udruženjem za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva u 2018. provodi projekt “Organizirane žene na ljevici u periodu između dva rata, tijekom Drugog svjetskog rata i nakon rata“ koji financijski podupire Rosa Luxemburg Stiftung South East Europe.

U sklopu projekta, a u okviru proširenog programa Trnjanskih kresova 2018., pozivamo vas da se pridružite na dva događanja:

  1. Šetnja ženskim antifašističkim Zagrebom: Odbori AFŽ-a i doprinos žena ilegalnom radu na području Zagreba

        Nedjelja, 6. svibnja 2018.

        19:00, okupljanje na Britanskom trgu (tržnica)

Centar za ženske studije u sklopu projekta „Ženski antifašistički Zagreb“ (2014-2018) organizira, u suradnji s Mrežom antifašistkinja Zagreba, tematsku šetnju Zagrebom u nedjelju 6. svibnja 2018., povodom obilježavanja Dana oslobođenja grada Zagreba i pobjede nad fašizmom.

Šetnja će obuhvatiti više lokacija ženske borbe i antifašističkog otpora uoči i tijekom Drugog svjetskog rata. Šetnju će voditi autorice projekta Ana Lovreković i Barbara Blasin.

Drugu polovicu tridesetih godina, uz jačanje sindikalnog pokreta i niza štrajkova, obilježilo je djelovanje više ženskih organizacija koje se bore za politička i radnička prava te se suprotstavljaju političkoj represiji. Predan rad na uključivanju žena različitih društvenih slojeva, potpomognut djelovanjem partijske Komisije, suradnja sa ženskim sekcijama sindikata, studentskim i građanskim ženskim organizacijama te štampom, održavanje uličnih aktiva, omogućilo je Društvu za prosvjetu žene stvaranje velike baze članica i simpatizerki. Upravo će se iz kruga najaktivnijih u Društvu formirati Inicijalni odbor AFŽ-a za Hrvatsku, koji će ubrzo svoje djelovanje ograničiti na Zagreb. Odbori AFŽ-a su se tijekom rata često suočavali s hapšenjima i drugim poteškoćama u okupiranom gradu, zbog čega neprestano iznova grade organizacijsku strukturu političkog rada sa ženama. Istovremeno, sve više jača doprinos žena ilegalnom radu, pri organizaciji i u odborima Narodne pomoći.

 

        2. Razgovor i izložba:“Pitanja u koja se trebamo udubiti”

               Ponedjeljak, 7. svibnja 2018., Galerija Greta, Ilica 92

               17:30 razgovor

               19:00 otvorenje izložbe

Što ostaje kao sablasni trag (prisutnost odsutnosti) nakon ukinuća AFŽ-a 1953. godine? Kako najmasovniju feminističku platformu i njezinu emancipatorsku agendu misliti danas, nakon „kraja historije“? Kako interpretirati biografije (bosanskohercegovačkih) revolucionarki u kontekstu kontradiktornih i nekonzistentnih politika jugoslavenskog „državnog feminizma“? Što nam danas znače iznevjereni ideali i neviđeni entuzijazam (nevidljivih) žena u socijalističkoj epistemi, modernizaciji, urbanizaciji i razvoju javnih politika i praksi (proizvodnih, društvenih, umjetničkih, medijskih)? Koja je uloga digitalnog arhiva Crvene za feminističko razumijevanje diversifikacije rodnih uloga i krize progresivnih ideja u društvima koja vlastito pamćenje i dalje oblikuju kroz mit i/ili amneziju?
O ovim i drugim pitanjima razgovarat ćemo s Tijanom Okić, jednom od urednica zbornika “Izgubljena revolucija: AFŽ između mita i zaborava“ (Sarajevo, 2016). povodom otvorenja izložbe “Pitanja u koja se trebamo udubiti“. Razgovor će moderirati Renata Jambrešić Kirin.

Izložba “Pitanja u koja se trebamo udubiti“ nastala je na osnovu dugogodišnjeg i zajedničkog rada na prikupljanju i digitalizaciji Arhiva antifašističke borbe žena BiH i Jugoslavije (www.afzarhiv.org) koji je autorica, zajedno s Adelom Jušić, kreirala u okviru Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA. U fokus izložbe autorica postavlja feminističko kolažiranje svakodnevice koja se tiče društevnog, političkog, ekonomskog, afektivnog, zdravstvenog, reproduktivnog, privatnog i javnog života žena u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji u periodu od 1946. do 1953. godine. Polazeći od dokumentacije i materijala iz online arhiva, pored nužnih pitanja koje donosi njihov sadržaj kada je riječ o revolucionarnim promjenama i istorizaciji samog pokreta, Andreja Dugandžić, iskorakom u kolažiranje, odgovara i na pitanje koje se tiče izlagačkih formata arhiva i arhivske dokumentacije.

Tekst uz izložbu napisala je Jelena Petrović a može se preuzeti OVDJE

 

Facebook događaj: Šetnja ženskim antifašističkim Zagrebom

Facebook događaj: Pitanja u koja se trebamo udubiti