8. prosinca 2016. u prostorijama Centra za ženske studije održana je promocija 25. izdanja Zidnih novina Bacača sjenki „Ženski anifašistički Zagreb“. Ovaj broj Zidnih novina osmišljen je iz sakupljenih materijala istoimenog istraživačkog projekta Barbare Blasin i Ane Lovreković u organizaciji Centra za ženske studije.

Promocijom se obilježio 6. prosinac, dan osnivanja AFŽ-a. U sklopu promocije Ana Lovreković i Barbara Blasin su kroz virtualnu šetnju prikazale neke od lokacija značajnih za organiziranje i sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Ova edicija Zidnih novina prezentacijom nekih zaboravljenih, nepoznatih ili prešućenih biografija, lokacija i ženskih organizacija, opirući se zaboravu i konformizmu, iznova upisuje žensku antifašističku borbu u locus grada.

Ženski antifašistički Zagreb je istraživački projekt koji se bavi razdobljem Drugog svjetskog rata (1939.-1945.) iz antifašističkog i feminističkog diskursa, prateći predratnu povijest ženskih pokreta, sindikalnog, omladinskog i studentskog organiziranja, te naposljetku organiziranje i masovno sudjelovanje žena Zagreba u antifašističkom otporu. Borba za politička i radna prava te jednaka dostupnost obrazovanja na svim razinama, u kontekstu ubrzanog rasta ekonomske i političke represije u zemlji, kao i bujanje fašizma u Europi, stvorilo je generaciju žena koje su svojim masovnim sudjelovanjem u antifašističkom otporu i svojim velikim žrtvama konačno omogućile potpunu jednakopravnost žena što je ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas.

Zidne novine Bacača sjenki propituju hipertekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda. Zidne novine su spin-off projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača sjenki „Bilježenje grada Bilježenje vremena“, a nastale su iz potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine (memorije) i urbanog hiperteksta učini vidljivim u javnom prostoru. U razdoblju od 2006. do danas, Zidne novine su predstavljane na predavanjima, multimedijalnim izložbama i akcijama u Puli, Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Genovi, Amsterdamu, Mariboru, Ljubljani, Leidenu, Nikoziji, Pančevu, Beogradu, Manchesteru.

Edicija Zidnih novina Ženski anifašistički Zagreb može se vidjeti od 8. prosinca 2016. do 10. siječnja 2017. na sljedećim zagrebačkim lokacijama: Republike Austrije 1, križanje Primorske i Deželićeve, Tratinska 14, Zvonimirova 2, Vlaška 53 i Cerska 1.