Zbog zatvaranja balkanske izbjegličke rute, 11.3.2016. na Markovom trgu u Zagrebu održan je prosvjed podrške izbjeglicama i migrantima Zatvaranje granica ubija! u organizaciji Inicijative Dobrodošli i Are You Syrious?

Uz predstavnike aktivista iz brojnih civilnih udruga, građankama i građanima obratila se i Nataša Medved iz Centra za ženske studije.

 

“Uoči 8. marta, Međunarodnog dana žena, 3. ožujka, Odbor za ljudska prava i rodnu jednakost Europskog parlamenta predstavio je iscrpan dokument o ženama izbjeglicama i tražiteljicama azila, s fokusom na zaustavljanje nasilja nad ženama, na njihovim zdravstvenim problemima i mjerama za njihovu integraciju.

Samo pet dana poslije, na sam 8. mart, na vratima tvrđave Europe izvješena je tabla: zatvoreno!

Sigurno je da će se nakon zatvaranja granica trgovina ljudima povećati. Trgovina ženama posebno. Mnoge žene izbjeglice već sada završavaju kao seksualno roblje, a zatvaranjem granica ta će se praksa samo povećati.

Dvije trećine izbjeglica danas čine upravo žene. Njihove su potrebe na tom putu specifične!

U ovome trenutku u kampovima u Turskoj ostalo je 15 posto trudnih Sirijki! Hoće li žene svoju djecu rađati u neslobodi, u blatu, u gladi i neizvjesnosti, izložene svakodnevnom seksualnom nasilju koje doživi svaka treća žena izbjeglica?

Europa bez granica bilo je povijesno prirodno stanje koje je brutalno i krvavo uništeno tek tijekom dva svjetska rata u 20. stoljeću.

Danas se u Europi izbjeglička kriza uzima kao povod za nastavak tog najcrnijeg poglavlja u povijesti novije Europe i to zatvaranjem granica, podizanjem ograda i zidova unutar Europe.

Ne dozvolimo da nas zastrašuju ksenofobnom propagandom!

Otvorite granice!”