Centar za ženske studije poziva Vas na tematsku šetnju Zagrebom u sklopu projekta ‘Ženski antifašistički Zagreb’ u utorak 29. rujna 2015. u 18:00 ispred Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, Dolac 8 – uz vođenje Barbare Blasin i Ane Lovreković.

zenski antifasisticki zagreb

Projekt Ženski antifašistički Zagreb želi predstaviti razdoblje II. svjetskog rata (1939.-1945.) iz antifašističkog diskursa, prateći povijest ženskih pokreta i otpora žena Zagreba fašizmu. Radi se o prvoj generaciji žena na ovim  prostorima koje su značajno sudjelovale u javnom i političkom životu, što je ključno i neizbrisivo oblikovalo društvo i generacije nakon njih, sve do danas. Ženska feministička, sindikalna, omladinska, radnička i studentska scena međuratnog Zagreba postavila je temelje za masovno uključivanje u antifašistički pokret. Mnoge društvene, političke i kulturne organizacije, koje su djelovale u Zagrebu, bez obzira na njihovo društveno ili nacionalno nasljeđe, stvorile su osviještenu žensku populaciju, kasnije uključenu u Narodnooslobodilačku borbu i oružani otpor fašizmu. Nova mlada generacija žena, svojim je masovnim učešćem i velikim žrtvama konačno omogućila pravnu jednakost žena.

Tematskom šetnjom gradom Zagrebom upoznat ćemo posjetitelje s manje poznatim biografijama, aktivnostima ženskih organizacija i lokacijama uoči i početkom II. svjetskog rata. Tematska šetnja gradom završit će na Trgu žrtava fašizma oko 20:00.

Molimo sve zainteresirane da potvrde svoj dolazak na e-mail: zenstud@zenstud.hr

Pridružite nam se!

*Ova šetnja provodi se u sklopu projekta „Ženski antifašistički Zagreb“ autorskog tima Barbare Blasin i Igora Markovića, podržanog od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport te Ministarstva kulture.