14. veljače na Zrinjevcu u 14 sati počinje plesni „ustanak“ – Hrvatska se priključuje do sada najvećoj globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženamaMilijarda ustaje.

Milijarda ustaje poziv je ženama da izađu na ulice i trgove i plešući pokažu da odbijaju pristajati na status quo sve dok silovanje i kultura nasilja ne prestanu. Milijarda ustaje odgovor je na milijardu zlostavljanih žena u svijetu.

Cilj kampanje Milijarda ustaje jest pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja te upozoriti na njegove pogubne posljedice. Milijarda ustaje je poziv milijunima zlostavljanih žena, muškarcima koji ih vole, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, da izađu na ulice i trgove, pozovu svoje prijatelje, protestiraju i plešu. Kampanja Milijarda ustaje odvijat će se simultano u 196 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata, te ugledne javne osobe.U Hrvatskoj će se protestno plesati u Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici, Kutini, Puli, Sisku, Splitu, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu. Centar za ženske studije također je podržao događanja u Sarajevu, Beogradu, Nišu, Skopju, Prištini i Podgorici.

Centar za ženske studije zajedno s Centrom za žene žrtve rata, Ženskom sobom, K-zonom, Zajednicom saveza osoba s invaliditetom i UNDP Hrvatska, organizira protest plesom u Paviljonu na Zrinjevcu kojega podržavaju osobe iz javnog života koje će ovo Valentinovo pjevanjem, svirkom, plesom i riječju progovoriti u znak prosvjeda protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Sudjeluju: Ante Perković, Boa, Centar salsa, Goran Bogdan, Goran Navojec, Jewsers, Jonny and his Rockin’ Tunes, Le Zbor, Massimo, Nina Romić, Norma Belle, Plechinger i Kovačići, 5 Ritmova, U pol 9 kod Sabe, Vatra, Vesna Mimica i VEM, Zagrebački plesni centar , Zdenka Kovačiček, Zlatan Zuhrić – Zuhra…  Pridružit će se i predsjednik RH Ivo Josipović.

Ususret samom događaju, pozivamo Vas na uvježbavanje koreografije u Zagrebački plesni centar u Ilici 10 na tečaju Aleksandre Mišić uponedjeljak, 11. veljače i srijedu, 13. veljače u 20 sati.