Zadovoljstvo nam je obavijestiti javnost da su u izdanju Centra za ženske studije u prosincu izašla dva broja časopisa Treća za 2011. godinu.

Prvi broj (vol. XVIII, br. 1, 2011.) pod nazivom Feminizam poslije utopije objavljuje tekstove nastale na temelju izlaganja održanih na istoimenom skupu u povodu petnaeste godišnjice Centra za ženske studije u Zagrebu u travnju 2010. godine. U uvodnom tekstu urednica broja Iva Grgić Maroević obrazlaže naslov skupa i broja kao susret s onim „poslije“ što stavlja u pitanje budućnost feminističkih promišljanja, ne ugrožavajući ih, međutim, nipošto u cijelosti. Biljana Kašić bavi se prijedlozima za traženje analitičkih alata teorijske argumentacije kojima bi se jasnije razumjeli učinci invazija na feminističke obzore. Eva Bahovec kao alternativu žanrovski shvaćenoj utopiji nudi ponovnu uporabu Nietzscheovog postupka te kreiranje feminističke genealogije. Adriana Zaharijević prokazuje neke od važnih unutarnjih aporija feminizma, kao što su akademizacija ženskih studija te pojava niza pseudo-feminizama. Dubravka Crnojević-Carić promatra opasnosti neoliberalne kompetitivnosti, kao i napada posve emancipirane tehnologije za feminističko osvještavanje tijela. Vjollca Krasniqi interpretira rodnu teoriju Gayle Rubin te implicira kako ona može postati presudna u delikatnoj teorijskoj polemici s prevladavajućim performativnim pristupom. Jasmina Lukić utopijski potencijal promatra kroz transnacionalna spoznajna i aktivistička savezništva žena s područja bivše Jugoslavije. Svetlana Slapšak naznačuje razornu i inspirativnu transhistorijsku kritiku žilavosti patrijarhata, zalažući se za to da se feminizam nametne kao središnja etička svijest na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini.

Drugi broj (vol. XVIII, br. 2, 2011.) bavi se kulturom otpora kao važnom temom feminističkog promišljanja. Urednica broja je Biljana Kašić. Yvonne Deutsch problematizira kompleksnost izralesko-palestinskih odnosa umijećem mirovnjakinje koja protekla tri desetljeća živi iskustvo slojevitih i dinamičnih odnosa Izraelki i Palestinki, a Staša Zajović, inicijatorica i aktivistkinja Žena u crnom analizira (est)etiku otpora na temelju višegodišnjih aktivnosti ove najpoznatije mirovne organizacije u Srbiji. Sylvia Marcos na primjeru domorodačke prakse u području Chiapasa (Mexico) istražuje moguća značenja otpora te ulogu dekolonijalne epistemologije u tomu. Andrea Milat piše tekst o pobuni radnica Kamenskog, a Suzana Marjanić daje osvrt na dvije predstave koje pružaju otpor kritičkom sužavanju obzora. Tematiziranjem važnosti pokreta riott grrrl Vatroslav Miloš daje sveobuhvatnu i intrigantnu analizu otpora posebno na epistemološkom planu dekonstrukcije patrijarhalnih konstrukata ženskosti, a Katy Deepwell reflektira poziciju časopisa u proizvodnji kritičkih značenja o feminističkoj umjetnosti na međunarodnom planu.

Časopis možete nabaviti u knjižarama i u Centru za ženske studije, Dolac 8, Zagreb, a za narudžbe se obratite na mail treca@zenstud.hr

Sadržaj svih brojeva Treće, kao i pozive za suradnju u 2012. godini potražite ovdje.