U subotu, 11.12.2021. s početkom u 10 sati prvu od dvije radionice održava multimedijalna umjetnica Kata Mijatović. Radionice, podnaslova ”Zvjezdoznanice, žene koje poznaju zvijezde”, namijenjene su polaznicama_ima koji su slušali webinare iz Umjetničkog modula.

U okviru prve radionice nastojat će se osvijetliti izuzetno veliki doprinos žena znanstvenica u astronomiji i astrofizici osobito u 20 stoljeću, s naglaskom na hrvatske astrofizičarke, uz kratko pojašnjenje što je astronimija i astrofizika, te koji su danas njeni krajnji dometi. Također, polaznicama će biti predočen prijedlog interaktivne web aplikacije ”Zvjezdoznanice, žene koje poznaju zvijezde”, koja će biti i krajnji produkt radionica Kate Mijatović. Polaznice će potom izabrati odabrati istaknute žene u astronomiji i astrofizici, te sastaviti njihove kratke biografske tekstove i naći footgrafije, a raspravljat će i o završnom izgledu web aplikacije te dati svoj doprinos njezinom izgledu.

* Webinari se provode u sklopu projekta ‘Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’ kojeg provodi Centar za ženske studije u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 481.721,65 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 409.463,40 kn. Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih od 25 godina u kulturno-umjetničke sadržaje kroz participiranje u online radionicama i webinarima te sukreiranje virtualnog muzejskog postava koji promiče rodno inkluzivni pristup. Trajanje projekta je do ožujka 2022.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.