Webinar na temu ‘Tehnički muzej Nikola Tesla – stalni postav i mogućnosti (re)interpretacije’ je usmjeren na upoznavanje korisnika/ca sa stalnim postavom Tehničkog muzeja Nikola Tesla, njegovom muzeološkom koncepcijom, izloženim predmetima i sadržajem muzejskih informativnih legendi. Također, kroz primjere stalnih postava muzeja znanosti i tehnike iz svijeta korisnici/ce će se upoznati sa suvremenim muzeološkim praksama te saznati kojim se načelima i metodama muzealci služe s ciljem demokratizacije muzejskih postava i programa. Poseban će naglasak biti na reinterpretacijama i intervencijama u stalne postave s ciljem postizanja rodno ravnopravnijih izložbenih narativa. Ti će primjeri poslužiti kao svojevrsni modeli pri osmišljavanju i kreiranju reinterpretacije stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Kosjenka Laszlo Klemar, muzejska pedagoginja, voditeljica EU i investicijskih projekata Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Diplomirala je i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (studij povijesti umjetnosti i etnologije, doktorski studij medievistike). Radila je u Međunarodnom istraživačkom centru za kasnu antiku i srednji vijek pri Sveučilištu u Zagrebu (asistentica programa na projektu IRCLAMA), u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (Pedagoški odjel), te u umjetničkoj organizaciji Otvoreni likovni pogon (producentica participativno-edukativnog programa umjetničko-edukativnog projekta „Kako živi narod”, voditeljica ureda). Od 2017. radi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Autorica je brojnih muzejskih izložbenih i edukativnih programa te više stručnih i znanstvenih radova. U projektu “Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju” sudjeluje kao koautorica projekta i voditeljica kustoskih praksi ispred projektnog partnera.

Webinari su namijenjeni mladima u dobi od 15 do 25 godina.

Za sudjelovanje u webinarima potrebno je prijaviti se na: tea.kantoci@zenstud.hr

 

* Webinari se provode u sklopu projekta ‘Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’ kojeg provodi Centar za ženske studije u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 481.721,65 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 409.463,40 kn. Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih od 25 godina u kulturno-umjetničke sadržaje kroz participiranje u online radionicama i webinarima te sukreiranje virtualnog muzejskog postava koji promiče rodno inkluzivni pristup. Trajanje projekta je do ožujka 2022.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.