Ženski studiji, koji se u Centru izvode od njegova osnivanja 1995. godine, 17. lipnja ispratili su dvadeset i prvu generaciju studentica i studenata na svečanoj dodjeli diploma, a 4. srpnja svi/e smo se ponovo okupile/i kako bi studentice/i izvršnom timu Centra te svojim kolegicama i kolegama prezentirale završne radove nastale u okviru ženskostudijskog programa 2015./2016.

I ove su godine studentice i studenti imale/i priliku tijekom dva semestra iz feminističke perspektive kritički promišljati teme kao što su epistemologija, historija feminizma i feministički pravci, politička ekonomija, pravo, radnička i sindikalna prava, nasilje, reprodukcija i spol, vizualne i izvedbene umjetnosti, književnost, popularna kultura.

kaver

Uz mentorsku pomoć predavačica i predavača koje/i su predavale/i na Ženskim studijima 15./16., te uz korištenje knjižnične građe specijalističke knjižnice Centra, studentice/i napravile/i su završne radove na različite teme i u različitoj formi (za bolji uvid u njihovu raznovrsnost prilažemo i POPIS).

Ove godine je grupa studentica i studenata pod mentorstvom naše dugogodišnje suradnice i predavačice Suzane Marjanić osmislila “re-čitanku fem-performansa ili sedam re-interpretacija i jedan re-perfomans”. Čitanka je nastala u okviru modula “Feministička kritika umjetnosti i reprezentacije roda” tijekom predavanja “Umjetnost performansa i kinizam: feminizam” te donosi reinterpretacije/izvedbu poznatih feminističkih perfomansa što su ih osmislile/i studentice/i te je ona, kako kaže uvodničarka Suzana Marjanić, svojevrsna posveta svim izvedbama otpora.

IMG_6253

Podsjećamo da je tijekom dvadeset godina postojanja ženskostudijski obrazovni program pohađalo više od 600 studentica i studenata, dok ih je akademske godine 2015./16. program završilo njih trideset i dvoje, od kojih je trideset i jedan/jedna ispunilo kriterije za dodjelu diplome (redovno pohađanje nastave i pisanje završnog rada).

Ženskosudijski obrazovni program 2015./2016. financijski su poduprli Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.