Centar za ženske studije, u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, predstavio je časopis Treća ispred novinarske sobe Marije Jurić Zagorke. Promocija je obilježena čitanjem ulomaka iz broja posvećenog dvadesetoj obljetnici Centra za ženske studije te njegovanju suradnje među svim feminističkim generacijama i orijentacijama.

Promocija

Kako je istaknula Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, mjesto predstavljanja Treće izabrano je kako bi podsjetilo građanke i građane na početke feminizma u Hrvatskoj i Zagorkin doprinos borbi za ženska prava, s time da je Sobol parafrazirala Zagorkinu izjavu s početka 20. stoljeća, rekavši: „Danas uživamo politička prava, ali i dalje nam nije dostupan puni opseg političkih dužnosti“.

U sadašnjem sazivu Sabora svega je 20 posto žena, od kojih se dio pojavio i na promociji Treće, podijelivši s redakcijom zastupničko iskustvo ovim riječima: „Kak’ i doma, tak’ i u Saboru: za sve se moraš sama boriti, nikakva ravnopravnost se ne podrazumijeva“. Glavna urednica Treće, Nataša Govedić, pozvala je na suradnju i akademskih i građanskih i političkih i obiteljskih borkinja za ženska prava. Nataša Medved iz Centra za ženske studije upozorila je na sve veće zatvaranje političkog centra prema i ljudskim i ženskim pravima te podijelila zastupnicama primjerke časopisa Treća.

Na aktivističkom su se predstavljanju okupile suradnice Treće iz Zagreba i Rijeke, saborske zastupnice i žene iz tijela javne vlasti i neprofitnog sektora. Uredništvo časopisa najavilo je redovito korištenje predvorja Marije Jurić Zagorke u Hrvatskom Saboru radi feminističke edukacije političkih zastupnika i zastupnica Republike Hrvatske.