Eve Ensler, američka književnica i aktivistkinja sudjelovala je na okruglom stolu Seksualno nasilje u ratu i procesuiranje počinitelja seksualnog nasilja tijekom rata u Vukovaru te je posjetila ženske organizacije u Beogradu i Nišu.

U Beogradu je održala seminar za Mrežu „Žene protiv nasilja“ i sudjelovala u aktivističko-umjetničkom programu Moje telo – sramota ili snaga u Kulturnom centru Rex. U Nišu je zajedno s Radom Borić vodila ‘vagininu radionicu’ za aktivistkinje iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Vaginini monolozi koji se već četrnaest godina izvode u sklopu V Day – globalnog pokreta protiv nasilja nad ženama igrani su u Narodnom pozorištu u Nišu pred 600 ljudi, a mnogi su ostali bez ulaznice.

Za vrijeme boravka u Hrvatskoj i Srbiji Eve je najavila kampanju protiv nasilja nad ženama 1 billion rising. Pridruži se kampanji na www.onebillionrising.org.

{yoogallery src=[/images/stories/galerije/vday2012]}

Vukovar: okrugli stol Seksualno nasilje u ratu i procesuiranje počinitelja seksualnog nasilja tijekom rata

Iako je Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije ustanovio da silovanje u vrijeme rata kao i seksualno zlostavljanje predstavljaju ratni zločin, u Hrvatskoj žrtve silovanja i dva desetljeća nakon rata čekaju pravdu, priznanje i podršku.

U Vukovaru je 3. travnja u organizaciji Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj i Grada Vukovara, a uz podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske, te moderiranje savjetnice Predsjednika Zrinke Vrabec Mojzeš održan okrugli stol o silovanju u ratu kako bi se skrenula pažnja na žrtave silovanja i potaklo državne institucije državne institucije da se odgovori na potrebe žrtava i kazne počinitelji zločina nad ženama.

Na okruglom su stolu govorili Luisa Vuton, ispred UN Hrvatska, ministar branitelja Predrag Matić Fred, te predstavnici ministarstva pravosuđa, zdravstva i socijalne politike i mladih. Radom ministarstava koja bi trebala brinuti o žrtvama i/ili procesuirati zločince nisu zadovoljne niti žrtve niti udruge civilnoga društva, upozorivši na nejednakosti između podrške koja se osigurava za hrvatske branitelje, te na potpuni izostanak institucionalne podrške i povlastica za žrtve seksualnog nasilja. Marija Slišković, predsjednica Udruge žena stradalih u Domovinskom ratu upozorila je da žrtve silovanja u ratu i općenito seksualnog nasilja nemaju nikakav poseban status, niti posebna prava, dok su počinitelji zločina na slobodi. Svjedočenja dviju žena koje su preživjele silovanje u ratnom Vukovaru samo su potrdila koliko je važna podrška žrtvama. Pozivajući se na svoja iskustva savjetovanja žrtava iz Bosne i Hercegovine u Medici Zenica, Marijana Senjak je govorila o nužnosti sveobuhvatnog pristupa oporavku žrtve, a Vesna Teršelič je ispred Documente upozorila da se do sada samo 17 sudskih progona u Hrvatskoj bavilo slučajevima seksualnog nasilja, te da je doneseno tek nekoliko presuda, a većina njih donesena je in absentia.

Na okruglom stolu je sudjelovala naša draga prijateljica Eve Ensler, američka književnica i aktivistkinja, autorica Vagininih monologa, predstave kojom se promiče svijest o nasilju nad ženama. Eve, koja je u Hrvatskoj bila tijekom rata nekoliko puta i podržavala Centar za žene žrtve rata, govorila je o potrebi da se žrtve osnaži i podrži kako bi peruzele vodeće uloge u svojoj zajednici. V-day globalni pokret protiv nasilja and ženama koji je kreirala prije četrnaest godina podržava žene širom svijeta, a posebno se angažirao u podršci silovanim ženama u DR Kongo. Eve je također pozvala na globalnu kampanju protiv nasilja nad ženama One billion rising /’1 milijun ustaje’ (vidi više na www.vday.org).

Centar je prošle godine u Muzeju suvremene umejtnosti organizirao V-day izvedbu Vagininih monologa za/sa ženama s invaliditetom.

Govor Eve Ensler u Vukovaru: www.youtube.com/watch?v=ee_szCPWnmk ili UN Croatia

Beogradsko gostovanje Eve Ensler organizirale smo u suradnji s Mrežom “Žene protiv nasilja”, radikalnom feminističkom grupom Amazonke i feminističko umetničko-aktivističkom grupom ACT Women (Art Club Taboo Women). Tako je Eve 4. travnja boravila u Beogradu i razgovarala s članicama Mreže Žene protiv nasilja i Amazonkama. Govorila je o ratnom silovanju, posebice onome u Kongu, ali i potrebi da se ne stvara hijerarhija boli. Aktivistkinje su podijelile svoja razmišljanja o aktivizmu, borbi protiv nasilja koja je često nevidljiva i iscrpljujuća, ali i osjećaju zadovoljstva kada se žene izađu iz nasilja i žive život bez nasilja. Tako je Eve govorila o City of Joy (Grad radosti) u Bukaveu u Kongu kao primjeru dobre prakse – silovane žene koje su se osnažile i postale liderice u svojim sredinama.

Navečer su aktivistkinje iz ACT Women organizirale ARTivistički program „Moje telo – sramota ili snaga“ u Kulturnom centru Rex, osnovanome kao laboratoriju za istraživanje novih polja kulture. Još jednom se okazalo kako je važna poveznica i preplet umjetnosti i aktivizma. U izvedbi dvaju Vagininih monologa sudjelovale su Vesna Bujošević i Biljana Stanković Lori (Fens Teatar i ACT women), a o ratnom silovanju i ženskom organiziranju i otporu Lepa Mlađenović, Rada Borić i Eve Ensler.

Eve Ensler je svojom neposrednošću i strasnim govorom o potrebi mijenjanja patrijarhalne paradigme moći osvojila publiku u prepunom Rexu. Program je moderirala je Zoe Gudović , a prevodila Ana Imširović Đorđević.

Eve i Rada su svoju posjetu Srbiji završile u Nišu. Dvije ženske organizacije: Centar za devojke i Ženski prostor ( organiziraju FemiNiš – festival ženskog aktivizma I umjetnosti) bile su domaćice okupljanju aktivistica iz Srbije, Bosne I Hercegovine i Kosova (uz podršku Kvinne till Kvinne).

“Mi živimo u svijetu patrijarhata, živimo ‘monologe penisa’ te sam odlučila kreirati ‘Vaginine monologe’ da bih dala glas ženama. Ovo djelo nije protiv muškaraca, već za žene”, rekla je Eve Ensler, autorica “Vagininih monologa”, na konferenciji za tisak održanoj povodom izvođenja performansa u Narodnom pozorištu u Nišu.

Poslijepodne 5. travnja Eve i Rada su vodile ‘vagininu ardionicu’ na kojoj je pedesetak aktivistkinja imalo priliku progovoriti o svojoj seksualnosti , strahovima i žudnji. Sve one su se navečer pridružile publici u Narodnom pozorištu, koje je bilo premalo da primi sve one koje/i su željeli vidjeti nišku izvedbu Vagininih monologa.

Vaginine monologe su, pored niških aktivistkinja iz Centra za devojke i Ženskog prostora , čitale i poznate glumice Ana Sofrenović i Katarina Gojković, koje su već izvodile monologue u Beogradu (u sklopu V dayja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu I Ateljeu 212 ).

Juznevesti.com, Studnel.com – I, Studnel.com – II

Autor
admin
Datum objave
13.04.12
Kategorija
Novosti
Oznake