Važno je danas, početkom 2024. godine, pročitati knjigu Guarire mondi in crisi (Liječiti svjetove u krizi) Melite Richter Malabotta (Zagreb 1947. – Trst 2019.). Knjiga je objavljena 2023., četiri godine nakon što nas je Autorica prerano napustila, u ediciji Terzo paesaggio (Treći krajolik) izdavačke kuće Vita Activa Nuova iz Trsta, a uredile su je Marija Mitrović i Sanja Roić. Urednice su sabrale oglede Melite Richter tiskane u časopisima i u zbornicima između 1995. i 2019. godine.

„Riječ je o iznimno aktualnim i čvrsto argumentiranim ogledima jer Melita Richter pristupa značajnim problemima s teorijskog stanovišta na temelju bogate bibliografije i kulturnih referenci, no uvijek posredovanim njezinim osobnim iskustvom i jasnim stavom žene i feministkinje.“ (Annalisa Comuzzi)

U organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu susret s predstavnicama izdavača i urednicama održat će se 17. siječnja, na dan rođenja Melite Richter, u Zagrebu u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, u 19 sati.