Datum: Srijeda, 25.5.2022. u 18h

Mjesto: Centar za ženske studije, Dolac 8, Zagreb

Voditeljica: Andreja Kulunčić, vizualna umjetnica

Radionica izrade figurica od gline 850 žena za 850 žena dio je umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ vizualne umjetnice Andreje Kulunčić, nastao u suradnji s feminističkom antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom s dugogodišnjim stažem u Klinici za psihijatriju Vrapče Dubravkom Stijačić.

Projekt tematizira žensko stradanje na Golom otoku i Svetom Grguru, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori. Više od 850 žena optuženih za povezanost s informbiroom prošlo je u razdoblju od 1950. do 1956. godine iznimno okrutnu logorsku torturu. Na mjestima logora same su, svojim rukama, s pomoću primitivnih alata, morale izgraditi staze i objekte koji su danas vidljivi u tragovima. Sa sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora te one nikada nisu rehabilitirane, niti su prostori logora zaštićeni od devastacije i propadanja.

Radionica 850 žena za 850 žena poziva žene da izrade po jednu figuricu od gline, simbolično ih posvećujući jednoj od kažnjenica. Polaznice radionice time sudjeluju u prenošenju kolektivne memorije na traumatičnu prošlost koja se ne bi smjela ponoviti i stvaranju pokretnog spomenika od 850 terakota skulpturica koje će se izlagati kao cjeloviti rad na izložbama projekta koje će uslijediti. Radi se o antispomeniku kao obliku suvremenih memorijalnih praksi nasilnog naslijeđa oko kojega suvremena društva nisu uspostavila konsenzus što dovodi do negiranja povijesti i zapostavljanja žrtvi.

Za radionicu nisu potrebne vještine ni znanje u oblikovanju gline. Radionica je namijenjena srednjoškolcima i odraslima.

Produkcija udruga MAPA, Zagreb 2022.

Projekt je financiran sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Detaljnije o projektu:

http://www.zene-arhipelag-goli.info/FB stranica:

https://www.facebook.com/850zenaza850zena

Zainteresirane molimo da se prijave za sudjelovanje na radionici na e-mail adresu suradnice Martine Findrik ispred CŽS: martinafindrik@yahoo.com