U subotu, 18.12.2021. s početkom u 10h prvu od dvije radionice, podnaslova „Mikro-gravitacije i bestežinske spekulacije“ održava multimedijalna umjetnica Neli Ružić. Radionice su namijenjene polaznicama_ima koji su slušali webinare iz Umjetničkog modula.

Što znamo o ženama koje su bile ili su trenutno u svemiru?

Radionica je usmjerena na proučavanje žena – astronautkinja u različitim misijama i ulogama u programima istraživanja svemira. Postotak žena astronauta je samo 11 % u odnosu na cjelokupnu populaciju astronauta. Prvi dio radionice bit će usmjeren na upoznavanje s biografijama nekih od njih kao i na pitanja: Koje emancipacijske elemente astronautkinje unose u prostor emancipacije žena uopće?

U patrijahalnim društvima u kojima još živimo, neke od njih poput Elene Severove (rođene 1976.) novinari su pred odlazak u svemir pitali kako će uređivati kosu na ISS-u (international Space Station). Odgovorila je: „Ja imam pitanje za vas. Zašto ne postavite pitanje o Aleksandrovoj kosi? Žao mi je, ovo je moj odgovor.“

Godine 1982. Svetlana Savitskaya posjetila je svemirsku stanicu Saljut 7, postavši druga žena u svemiru i prva koja je izvela svemirsku šetnju. Kad je stigla na svemirsku stanicu, muške kolege su joj poklonile pregaču.

Danas postoje platforme poput Programa Space4Women koji podržava rodnu ravnopravnost u sektoru svemirskog istraživanja nastojeći podići svijest o nedostatku zastupljenosti djevojaka i žena u svemiru.

U drugom dijelu radionice razgovarat će se o idejama kako obraditi temu žena u istraživanju svemira kroz umjetničku praksu? Kako ih upisati u prostor muzeja?

Važno je napomenuti da se ovim radionicama, osim istraživačkog, želi potaknuti i ludičke elemente, zaigranosti, poetiku, ideju fikcije i eksperimentiranja. Kako izgubiti tlo pod nogama, predstaviti bestežinsko stanje? Kojim pitanjima možemo problematizirati nepoznavanje i nezastupljenost astronautkinja u edukaciji, u muzejima?

 

* Webinari se provode u sklopu projekta ‘Žene i tehnika – prema rodno uključivom muzeju’ kojeg provodi Centar za ženske studije u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 481.721,65 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 409.463,40 kn. Cilj projekta je uključivanje osoba mlađih od 25 godina u kulturno-umjetničke sadržaje kroz participiranje u online radionicama i webinarima te sukreiranje virtualnog muzejskog postava koji promiče rodno inkluzivni pristup. Trajanje projekta je do ožujka 2022.

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.