Na pristiglu molbu Viktorije Ćurlin, prosljeđujemo tekst i poziv za odaziv na njezinu crowdfunding kampanju:

 

‘Moje ime je Viktorija. Ja sam transrodna žena porijeklom iz Zagreba, a prošle sam godine upisala magistarski program rodnih studija u Beču. U proteklih sam šest godina bila članica više kvir i feminističkih aktivističkih organizacija i udruga te sam čak dala nekoliko intervjua za komercijalne i nezavisne medije o svom životu kao trans žena i lezbijka. Dolazim iz konzervativne obitelji, no srećom moja me obitelj prihvatila i podupirala u mom putovanju. No iako sam postigla brojne pozitivne promjene, preostaje jedan značajan problem koji nisam uspjela riješiti, a koji mi uzrokuje veliku bol i nelagodu.

Moja je tranzicija započela prije više od sedam godina – sada mi je 28 – ali još uvijek si nisam uspjela priuštiti operaciju genitalne rekonstrukcije (tj. promjene spola) zbog izuzetno visoke cijene. Zbog troškova života i studija te problema s psihičkim i fizičkim zdravljem nisam uspjela uštedjeti znatniju količinu novca. Godinama sam uspjevala potiskivati disforiju koju mi je to uzrokovalo, no u posljednjih su nekoliko mjeseci bol i jad postali neizdrživi.

Problem je tim veći zbog trenutačne socijalne i političke situacije u Hrvatskoj. Zemlja je većinom konzervativna, što se vidi i po tome da državom od samostalnosti upravljaju konzervativne stranke. Nakon referenduma o heteronormativnoj redefiniciji braka 2013. godine u zemlji su porasle homofobija i transfobija, a transrodne su osobe osobito izložene riziku od nasilja i isključenosti iz društva. Stanje zdravstvene skrbi za transrodne osobe je prilično slabo, a HZZO ne pokriva troškove operativnih zahvata koji su trans osobama potrebni.

Pošto u Hrvatskoj nema kirurga koji izvode operacije genitalne rekonstrukcije planiram zahvat obaviti u Srbiji, u Centru za genitalnu rekonstruktivnu kirurgiju u Beogradu. U Centru operacije obavlja dr. Miroslav Đorđević, u čiju se dobru reputaciju te stručnost pouzdam. Sam zahvat – peritonealna vaginoplastija – košta 15600 eura, dok je cijena postoperativne njege još nekoliko tisuća eura.

Teško mi je riječima opisati koliko bi mi značilo obaviti ovu operaciju te koliko bih se ugodnije osjećala u vlastitom tijelu nakon te promjene. Time bih prestala osjećati jad i nelagodu u vezi mog tijela te bih mirnije mogla prolaziti kroz bezbrojne stvari i situacije u životu, uključujući banalne stvari poput presvlačenja u teretani ili trčanja u uskim hlačama. S takvim bih tijelom sigurno imala više samopouzdanja pri traženju partnerica te bih mogla biti tjelesno bliska s nekime bez da je to popraćeno stalnom nelagodom i stresom.

U ovome trenutku nemam nikakave ušteđevine niti mi moji roditelji mogu financirati trošak operacije i njege. Pošto mi se disforija pogoršala, zbog čega mi je nepodnošljivo živjeti u vlastitoj koži, želim operaciju obaviti čim skorije moguće. Zbog toga sam pokrentula ovaj fundraiser, kojim želim prikupiti novac potreban za trošak same operacije, dok ću se za ostale troškove već nekako pobrinuti sama.’

 

Poveznica na online kampanju:

Help Viktorija fund her sex reassignment surgery | Medical Expense Fundraising with GoGetFunding