O nečem drugom / O necem jiném (1963); r/sc: Vera Chytilová; f: Jan Curík; m: Miroslav Hájek; g: Jirí Slitr
igrani, drama, c/b, 85′

Uloge:
Eva Bosáková (gimnastičarka Eva), Vera Uzelacová (Vera), Josef Langmiler (Josef, Verin suprug) Jirí Kodet (Jirka, Verin ljubavnik), Milivoj Uzelac Jr. (Mylda), Miroslava Matlochová (trenerica)

Gimnastičarka Eva žena je u tridesetim godinama koju muči isti problem kao i kućanicu Věru, njezinu vršnjakinju. Iako se one međusobno ne poznaju, i profesionalnom krizom mučena olimpijska sportašica Eva i bračnom krizom mučena domaćica Věra imaju ozbiljne egzistencijalne probleme koje obilježavaju monotonija svakodnevnog života i želja za promjenom.

Psihološka egzistencijalna drama za koju je scenaristica i redateljica Věra Chytilová 1968. godine osvojila Veliku nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Mannheim-Heidelbergu, njezin je dugometražni prvijenac koji je realizirala u dobi od 34 godine. Riječ je o filmu u kojem je autorica već definirala žensku emancipaciju kao svoju omiljenu temu, a usmjerenost na ženske likove i probleme postat će konstantno obilježje njezinih ostvarenja, te će se time baviti dijelom s feminističkih pozicija, no u tom smislu većinom ne osobito eksplicitno. U ovom se filmu već naziru i glavne osobine njezina redateljskog rukopisa i stila, od dotjeranosti filmskog jezika preko sklonosti eksperimentiranju, što će u njezinim kasnijim djelima postajati sve izrazitije, do utjecaja filma istine u postuliranju likova. Ovaj film drži se jednim od prijelomnih ostvarenja čehoslovačkog novog vala, u kojem je Chytilová figurirala kao jedina žena, kao i jednim od ranih primjera ženskog filma u tadašnjoj komunističkoj Istočnoj Europi. Premda slabije poznat u odnosu na autoričine filmove Ivančice i Jedemo plodove rajskog drveća, i naslov O nečem drugom dočekan je izuzetno pozitivno i od onodobne kritike, kao i od današnje, koja ga redovito uvrštava u retrospektivne programe. Ravnopravne najvažnije ženske uloge tumače Věra Uzelacová (Kolja, Braća Grimm) i Eva Bosáková, onodobna svjetska prvakinja u gimnastici.

Filmski program “Feminizam na platnu” inicijalno je zamišljen kao svojevrsni odjek Ženskih studija koji se trebao održavati tokom proteklog ljetnog semestra. Uz neizostavna kraća uvodna izlaganja i rasprave nakon projekcija, odabirom filmova i uvodničarki ovaj se program u većoj mjeri kanilo osloniti na module i teme ženskostudijskog obrazovnog programa. Proljetni «lockdown» preselio je obrazovni program online, a filmski odgodio. U potrazi za prostorom koji bi omogućio održavanje programa uz poštivanje epidemioloških mjera, ovom filmskom programu pružila se prilika iskoračiti iz prostorija Centra u veliku dvoranu Kina Tuškanac. Program prilagođen novonastalim okolnostima čini serija od tri projekcije koje će se održavati jednom mjesečno od studenog do siječnja.

Selekcijom filmova i diskurzivnim programom njeguje se feministička perspektiva i kritika, a kroz naredna tri kino susreta tematizirat će se i ženska (radnička) svakodnevica, problem reproduktivnog rada, rodna segregacija na tržištu rada, reproduktivna i seksualna prava, nasilje nad ženama odnosno problemi koji kao akutni odjekuju u okolnostima pandemije.
Program započinjemo projekcijom dugometražnog prvijenca Vere Chytilove «O nečemu drugome», filma koji je označio sam početak češkog novog vala, a video uvod pripremila je doc.dr.sc. Maša Grdešić.

Maša Grdešić (Zagreb, 1979) diplomirala je komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje radi kao docentica na Odsjeku za komparativnu književnost. Objavila je tri knjige: Cosmopolitika. Kulturalni studiji, feminizam i ženski časopisi (Disput, 2013), Uvod u naratologiju (Leykam, 2015) i Zamke pristojnosti. Eseji o feminizmu i popularnoj kulturi (Fraktura, 2020). Jedna je od osnivačica i urednica portala Muf (2014-2018). Bavi se teorijom pripovijedanja, kulturalnim studijima i feminističkom teorijom.

Autorica programa je Marta Baradić, pokretačica Kina Katarina.

Program je realiziran u suradnji s KinomTuškanac i uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Više o filmu na: bit.ly/2I6UpZ1
Film ima hrvatske podnaslove.
Cijena ulaznice 20 kuna, za članove (kinotuskanac.hr/clanovi) 10 kuna.

Autor
Centar
Datum objave
23.11.20
Kategorija
Film
Oznake