Dana 15. lipnja 2019. u Zagorju su se odvila dva događanja u okviru projekta  #Za BITI+54_Na Zagorkinim tragu: baština i inovativnost. U Dvoru Veliki Tabor održana je radionica simulacije muzejsko-pedagoškog rada. Naših je osam korisnica iz Like i Zagorja uvježbalo prethodno dobivene tekstove o povijesti Velikog Tabora s izvoditeljicama radionice, Anastazijom Petrović i Anom Zbiljski, a potom je svaka sudionica ispričala i interpretirala našem ocjenjivačkom sudu svoju temu vezanu za arhitekturu Velikog Tabora, vlasnike, predmete ili poznate osobe koje su živjele u ovom dvorcu.

U poslijepodnevnim satima istoga dana u Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina otvorena je Putujuća izložba u okviru.  Na izložbi  su pokazani radovi korisnica projekta koji su nastali tijekom provedbe Etnografskih i likovnih radionica te fotografija Barbare Šarić koja je zabilježila proces  odvijanja radionica čitanja te etnografskih i likovnih radionica koje su činile  okosnicu projekta. Predmeti koji su nastali na etnografskim i likovnim radionicama filcanja i veza izrađeni su na temelju likovnih interpretacija predmeta iz zbirki Etnografskog muzeja i progresivnih ideja djela Marije Jurić Zagorke, a osmislila ih je dizajnerica Jadranke Hlupić Dujmušić, izradivši nacrte prototipova za predmete.  Sudionice iz Like i Zagorja izvele su pokazne radionice filcanja, vezenja i čitanja.

Autorice izložbe su Anastazija Petrović i Jadranka Hlupić Dujmušić.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja 2019.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 695.319,93 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 591.021, 94 kn. Organizacija izložbe je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.