U okviru projekta #Za BITI+54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost koji u partnerstvu provode Centar za ženske studije, Etnografski muzej iz Zagreba i LAG Zagorje- Sutkla, u subotu, 27. travnja 2019. u suradnji s Muzejom Veliki Tabor u Dvoru Veliki Tabor održana je generalna proba te scenska izvedba „Zagorkina priča u Velikom Taboru“. Lik Marije Jurić Zagorke proveo je posjetitelje kroz Zagorkin proces stvaralaštva usredotočivši se na ono što joj je u vlastitom radu bila jedna od glavnih tema – uloga žena u povijesti. Tijekom jednosatnog obilaska dvorca uz Zagorkino vodstvo, posjetitelji su susreli figure žena iz različitih povijesnih razdoblja koje su bile netipične, baš poput Zagorkinih junakinja (okovanu vješticu, groficu, vračaru, Barbaru Celjsku, Veroniku Desinićku), te im uz stalnu pratnju likova sjena, koje su utjelovile korisnice projekta, omogućila ispravljanje povijesne nepravde, oslobodivši ih kroz zajednički ples s plesačicom s vatrom.

Predstavu je podržala firma Omnes Artes d.o.o (Gornjogradske coprnice) posudbom kostima i dijelova scenografije za predstavu.

Zahvaljujemo Martini Findrik, koja je napisala scenarij i utjelovila lik Marije Jurić Zagorke, izvoditeljicama Nedi Novosel (okovana vještica), Vesni Barilar (Barbara Celjska), Ani Zbiljski (Veronika Desinićka), Martini Draganić (grofica), Eni Sanan Hdagha (vračara), Gorani Kramarić (plesačica s vatrom) te dosadašnjim sudionicama projekta koje su utjelovile sjene (Brankica Jagić, Dubravka Markus, Ana Vukas, Viktorija Vrhovski i Marija Antolić).

Hvala i Dvoru Veliki Tabor na gostoprimstvu!

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 695.319,93 kn, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 591.021, 94 kn. Organizacija radionice je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Centra za ženske studije.