Kanadska umjetnica Adriana Disman održat će predavanje “Pitanja na koja nema odgovora treba postavljati s najvećim obzirom” (Questions without answers must be asked very slowly).
Predavanje će se održati na engleskom jeziku.
(Fotografija umjetnice: Christian Bujold)

Udruga za kulturu i umjetnost CRVENA sa zadovoljstvom najavljuje boravak kanadske umjetnice Adriane Disman u Zagrebu i Sarajevu, povodom novoosnovane rezidencijalne razmjene između CRVENE i galerije LaCentrale iz Montreala, CROSSED RESIDENCY IN PERFORMANCE AND ACTION ART, u partnerstvu sa Muzejom suvremene umjetnosti, Zagreb.

Tijekom svibnja 2018., Adriana Disman boravit će u Zagrebu od 2. do 18. svibnja 2018., u sklopu rezidencijalnog programa Muzeja suvremene umjetnosti, od 2. do 18. svibnja 2018., a u Sarajevu pri rezidencijalnom programu CRVENE, Nona Residency, od 19. do 30. svibnja 2018. Za vrijeme boravka Disman će održati javne prezentacije svog rada u Zagrebu i u Sarajevu.

Adriana Disman je umjetnica, kustosica i teoretičarka iz Montrela i Toronta. U svom radu, prije svega usmjerenom na medij performansa, bavi se fizičkim granicama tijela u odnosu spram mehanizama kontrole i sile, i istražuje mogućnosti sitnih/minornih oblika otpora. Zauzimajući i stvarajući prostor vlastitog djelovanja napinjanjem granica i ograničenja među prostorima, Disman artikulira dinamike moći i teži otkrivanju antirasističkih, dekolonijaliziranih, queer i feminističkih modela postojanja.

Adriana Disman je izlagala diljem Kanade, SAD-a, Europe, te u Čileu i Indiji. Njezini su fotografski i izvedbeni radovi objavljivani su u ETC Contemporary Art Magazine, Passive Collective Vols. 2 & 3, i Kapsula Art Criticism Magazine, a teorijski tekstovi u Theatre Research in Canada, Canadian Theatre Review i antologiji feminističkog performansa u Kanadi More Caught in the Act. Osnivačica je Research Centre for Performance Art u Montrealu, koji trenutno i vodi, a prethodno je bila kustosica programa LINK & PIN i direktorica Morni Hill’s Performance Biennale u sjevernoj Indiji 2016. Disman je magistirala studije kazališta i performansa pri Sveučilištu York, Toronto i diplomirala pri Neighborhood Playhouse School of the Theatre, New York.

CROSSED RESIDENCY IN PERFORMANCE AND ACTION ART je rezidencijalna razmjena sa fokusom na feminističke performativne i umjetničke prakse kao i na inter-organizacijsku razmjenu znanja i iskustava u feminističkom djelovanju. Razmjena je najavljena posjetom LaCentralovog odbora za performans Sarajevu i Zagrebu u proljeće 2017. povodom kojeg je održana izložba i serija performansa, te je ostvaren kontakt sa feminističkim organizacijama u regiji. Adriana Disman je prva rezidentica u okviru ove suradnje, a Lala Raščić putuje u Montreal u lipnju 2018.

Rezidencijalna razmjena realizira se u organizaciji Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA, Sarajevo i La Centrale, Montreal uz partnerstvo Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb i u suradnji s Centrom za ženske studije, Zagreb.

 

Autor
Centar
Datum objave
09.05.18
Kategorija
Novosti
Oznake