Centar za ženske studije, Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira znanstveno-književni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Preko granica: Opresija i imperativ solidarnosti” koji se održava u sklopu desetih Dana Marije Jurić Zagorke 25. i 26. studenog 2016. u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8.

Dani Marije Jurić Zagorke, dvodnevni je književno-znanstveni skup, čiji je jedan dan posvećen Zagorki i njezinom životu i radu, a drugi temi Preko granica: Opresija i imperativ solidarnosti.

Krovna tema kojom se Dani kontinuirano bave jest žensko autorstvo, odnosno istraživanja o percipiranju, vrednovanju i ovjeri stvaralaštva žena u različitim društvenim, povijesnim i kulturnim kontekstima. Mariju Jurić Zagorku na razne se načine može promatrati kao feminističku ikonu. Svojim novinarskim tekstovima i književnim djelima, ali i vrlo konkretnim političkim aktivizmom, Zagorka se zalagala za nacionalnu neovisnost, socijalnu pravdu i jednakost žena. Zagorkine junakinje, kao i likovi iz nižih klasa, u pravilu su prikazane kao majstori(ce)prelazaka granica kao način nadilaženja podređenog društvenog položaja.

Ovogodišnja tema “Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti” potaknuta je recentnim zbivanjima u Europi koja pokazuju kako i suvremena politička povijest ima problem s imenovanjem svih onih koji pre/olaze granice: imigranti, izbjeglice, azilanti, ovisno o vizuri gledišta a Europa, njezina administracija i problem rješavanja krize onih koji napuštaju ratna područja, za koja ta Europa snosi i odgovornost. Građani i građanke Europe reagiraju različito, ovisno o vlastitim pozicijama, strahovima i promišljanju europske budućnosti. (Ne)vidljive granice i zidovi s kojima se susrećemo zaslužuju kritiku iz ženske perspektive. Postkolonijalna i feministička teorija ističu Druge kao djelatne i istovremeno nevidljive. Žene se sučeljuju s izazovima koje prelasci predstavljaju u njihovim životima i životima drugih, kao što je o njima razmišljala i Zagorka. Stoga će nas zanimati presijecanja politika identiteta, zajedno s politikama klase, etniciteta, religije, dobi i profesije, a sve u potrazi za novim definicijama pojma i sadržaja solidarnosti koje više ne zadovoljavaju klasične socijalne i političke teorije.

Letak skupa, kao i kompletan program možete pogledati OVDJE i OVDJE

Autor
admin
Datum objave
22.11.16
Kategorija
Novosti
Oznake