Izjava Centra za ženske studije u povodu masovnih incidenata protiv žena u Njemačkoj i njihove političke instrumentalizacije usmjerene protiv izbjeglica i migranata (uz podršku Ženske mreže i Inicijative Dobrodošli).

"Dominic Strauss-Kahn is a powerful global figure who has been accused of a string of sexual offences and is still under investigation for his role in a prostitution ring. By inviting him to speak, the Cambridge Union risks colluding with attitudes that condone or trivialise violence against women. Ironically the event comes one day after International Women's Day (8th March) when people around the globe will be taking action on sexual and other violence against women." - Holly Dustin, Director of the End Violence Against Women Coalition The pictured protest is not affiliated with Holly Dustin nor the End Violence Against Women Coalition. The quote has been used to summarise why the protest occured.

(Foto: Flickr)

Svjedočili/e smo tijekom novogodišnje noći seksualnom nasilju kao i političkom nasilju protiv žena u Njemačkoj, nasilju koje osuđujemo, i želimo upozoriti da reakcije na događaje dodatno otežavaju položaj izbjeglica i migranata u Europi.

Događaje u Njemačkoj treba ponajprije osuditi, ali ih i razumjeti u političkom kontekstu i usprotiviti se generaliziranju o nasilnicima koji su isključivo “mladi muškarci iz sjeverne Afrike ili arapskog prostora”.

Reakcije ne samo u Njemačkoj već širom Europe u najmanju su ruku dvolične: isti oni koji rijetko osuđuju nasilje protiv žena u vlastitim sredinama danas se prikazuju kao ‘dušebrižnici’ i umjesto da osuđuju pojedince koji su počinili napade, a time i kaznena djela protiv žena, počinitelje poistovjećuju s muslimanskom zajednicom i time utječu na javno mnijenje spram rješavanja izbjegličke krize. Opasno je pritom svoditi seksizam i s njime povezano nasilje protiv žena na kulturalne razlike ‘došljaka’, ne postavljajući primjerice pitanja o socijalnom i društvenom statusu, o razini obrazovanja, o motivima takvog ponašanja itd. Poistovjećivanje grupe nasilnika s određenom religijom i etnicitetom nedopustivo je u demokratskim zemljama, a valja preispitati koliko je u zapadnoj kulturi i dalje duboko ukorijenjen seksizam, što je bilo vidljivo nakon napada na žene iz ‘uputa’ ženama kako da se ponašaju u javnom prostoru – pri čemu se odgovornost za neke buduće napade ostavlja ženama. Trebamo upozoriti na političke izvore seksizma, a ne one kulturalne, kao i preispitati izvore seksizma u svim religijama, jer u islamu je seksizam prisutan jednako kao i u katoličanstvu ili drugim religijama. Strukturalno nasilje u podlozi je svakog odnosa moći, kapitalizma i globalizacije, a nasilnici i zlostavljači iz Kölna građani su tog istog globalnog svijeta.

Znamo da žene rijetko prijavljuju nasilje zbog brojnih nepovoljnih zakonskih odredbi, kako u Njemačkoj tako i kod nas, a nakon napada u Kölnu broj prijava seksualnog zlostavljanja i napada je povećan, što ukazuje na to koliko javna rasprava o seksualnom nasilju nad ženama ima ohrabrujući učinak, ali s druge strane uvelike zabrinjava činjenica što se ta rasprava rasplamsala upravo zbog podrijetla počinitelja od kojih većina nisu Nijemci te tobožnjih nepremostivih kulturalnih razlika.

Pridružujemo se njemačkim i svjetskim feministkinjama u osudi napada u Kölnu i solidarno želimo ukazati i na globalni problem nasilja kojemu su žene svakodnevno diljem svijeta izložene bez obzira na dob, podrijetlo ili socijalni status. Ovom prilikom osuđujemo i nasilje nad ženama u Hrvatskoj – godina još nije ni počela, a već svjedočimo ubojstvima žena i zahtijevamo da i počinitelji budu kažnjeni bez obzira na podrijetlo ili socijalni status.

Centar za ženske studije
Ženska mreža Hrvatske
Inicijativa Dobrodošli

Za Centar za ženske studije
Nataša Medved
Rada Borić

Autor
admin
Datum objave
21.01.16
Kategorija
Mediji, Novosti
Oznake