U sklopu projektne suradnje Centra za ženske studije i Filozofskog fakulteta u Zagrebu održano je posljednje predavanje na Odsjeku za filozofiju. Predavanje je sastavni dio ženskostudijskog obrazovnog programa (2014./2015.) koji se u Centru odvija već 20 godina, a ove se godine jednim svojim dijelom održava i na Odsjeku za komparativnu književnosti i Odsjeku za
filozofiju.

IMG_3178

 

Drugo predavanje na Odsjeku za filozofiju 27. svibnja održao je dr. sc. Hrvoje Jurić na temu ‘Medicinski potpomognuta oplodnja’ u okviru kolegija Bioetika. Cilj cijelog kolegija je studente/ice upoznati s inovativnim bioetičkim pristupom moralnim pitanjima koja nameće znanstveno-tehnički napredak.

U okviru navedenog predavanja naglasak je bio na feminističkom pristupu bioetici utemeljenom na tekstu Rosemarie Tong ‘Feminist Approaches to Bioethics: Theoretical Reflections and Practical Applications’. Tijekom predavanja studenti/ice su upoznati/e s osnovnim znanstveno medicinskim činjenicama vezanim uz MPO, s pravnom regulacijom u Hrvatskoj, s liberalnim i konzervativnim pogledom te s glavnim argumentacijskim nizovima vezano uz teme kao što su MPO u starijoj životnoj dobi, MPO u istospolnim zajednicama te surogatno majčinstvo.

Dvosemestralni program financijski potpomaže Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u sklopu projekta Znanjem do jednakosti – obrazovanje mladih o rodnoj ravnopravnosti.

Autor
admin
Datum objave
28.05.15
Kategorija
Novosti
Oznake