REAKCIJA NA OBRAZLOŽENJE POREZNE UPRAVE NA POREZNU PRIJAVU GRAĐANKE ZA DONACIJU CENTRU ZA ŽENSKE STUDIJE

Ovim putem reagiramo na obrazloženje Porezne uprave na poreznu prijavu građanke za donaciju uplaćenu Centru za ženske studije, a kojom Porezna uprava odbija povrat poreza.

Obrazloženje Porezne uprave kojim se odbija povrat poreza građanki RH “jer odgoj – obrazovanje i kultura koju promiče Centar za ženske studije, a koja se zalaže za pravo na pobačaj je u izravnoj suprotnosti sa člankom 21. Ustava Republike Hrvatske u kojem je propisano da svako ljudska biće ima pravo na život” smatramo netočnom i neprimjerenim, s mogućim dalekosežnim posljedicama ne samo za Centar za ženske studije već i za druge organizacije civilnog društva posebice one koje se bave ljudskim pravima.

Proglašavanje Centra za ženske studije ustanovom koja svojim radom krši Ustav RH zbog zalaganja za prava žena na pobačaj smatramo štetnim i opasnim zbog sadržaja obrazloženja kojim se nezakonito prekoračuju ovlasti institucija donošenjem vrijednosnih sudova. Aktivnosti Centra za ženske studije, koji sljedeće godine obilježava 20.obljetnicu kontinuiranog rada na promicanju izvaninstitucionalnog obrazovanja i kulture, a u čijim programima sudjeluju akademski građani i građanke, te podržavaju građani/ke i institucije RH ovim obrazloženjem se obezvrjeđuju.

Također, na ovaj način podnositeljici porezne prijave uskraćena su ljudska i ekonomska prava zagarantirana Ustavom RH kao i pravo na izbor. Ovo obrazloženje ne bi smjelo biti prihvatljivo za sekularnu državu kakva je Republika Hrvatska i za tijela državne vlasti koja je predstavljaju I nadamo se da će institucija kojima smo se obratile reagirati u skladu sa svojim ovlastima.

Za Centar za ženske studije

Rada Borić,

Izvršna direktorica

Autor
admin
Datum objave
17.09.14
Kategorija
Mediji, Novosti
Oznake