U sklopu međunarodne kampanje ’16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’, Ženska inicijativa dobitnica Nobelove nagrade za mir na svojim stranicama svakoga dana predstavlja jednu aktivistkinju iz cijeloga svijeta. Među do sada predstavljenim aktivistkinjama iz Kanade, Meksika, Sudana, Irana, Pakistana i brojnih drugih zemalja, predstavljena je i Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Ženska inicijativa dobitnica Nobelove nagrade za mir osnovana je 2006. godine od strane laureatkinja nagrade – Jody Williams, Shirin Ebadi, Wangari Maathai, Rigoberta Menchú Tum, Betty Williams i Mairead Maguire. Nakon puštanja iz kućnog pritvora u 2011. Aung San Suu Kyi postaje počasnom članicom, a 2012. inicijativi se pridružuju i Leymah Gbowee i Tawakkol Karman.

Tijekom 110 godina duge povijesti dodjeljivanja Nobelove nagrade za mir, samo 15 žena dobilo je tu prestižnu nagradu koja predstavlja veliku čast, ali i odgovornost. Upravo iz tog razloga osnovana je Inicijativa s ciljem podrške i osnaživanja rada na unaprijeđenju ženskih prava diljem svijeta, rada koji inače ne bi dobio priznanje kakvo zaslužuje. Ženska inicijativa dobitnica Nobelove nagrade za mir koristi prestiž same nagrade, ali i njezinih laureatkinja u svrhu osnaživanja i skretanja pozornosti na sve žene koje rade u zemljama diljem svijeta za mir, pravdu i jednakost.

Više o samoj inicijativi te o ostalim aktivistkinjama predstavljenima ovom akcijom, pročitajte ovdje.

Autor
admin
Datum objave
06.12.12
Kategorija
Novosti
Oznake