05. rujna 2012. u 11h u Centru za ženske studije (Memorijalni stan M.J.Zagorka) bit će predstavljeni rezultati istraživanja Žene u hrvatskoj politici 2011.

Istraživanje Žene u hrvatskoj politici dio je projekta AD ACTE – Anti-Discrimination ACtions Towards Equality of women and men, koje Centar za ženske studije provodi u partnerstvu s Central and Eastern Network for Gender Issues i suradnji sa Srpskim nacionalnim vijećem, a uz financijsku podršku Europske unije. Istraživanje se provodilo po treći put u razdoblju od 30. studenog do 15. prosinca 2011. godine na nacionalnoj razini na uzorku od 1201 građana/ki.

Namjera istraživanja bila je ispitati vrijednosti, percepcije i znanja hrvatskih građana/ki o ženskoj političkoj participaciji, diskriminaciji žena u području javnog i političkog života te položaju žena u Hrvatskoj općenito, a u svrhu produbljivanja javne rasprave o problemu političke potpredstavljenosti žena i njegovim mogućim rješenjima.

Prijašnji ciklusi istraživanja Žene u hrvatskoj politici provedeni 2003. i 2007. godine pokazali su da značajan postotak biračkog tijela (oba spola) smatra kako je postojeća zastupljenost žena u političkom odlučivanju nedovoljna te da bi veća njihova zastupljenost promijenila kvalitetu politike. Rezultata istraživanja iz 2011. godine koji će biti predstavljeni 05.09.2012. u 11 sati ujutro u Centru za ženske studije pokazat će je li došlo do promjene trenda u stavovima građana/ki Republike Hrvatske prema ženama u politici, koji se čimbenici percipiraju kao glavne kočnice prema većoj participaciji žena na mjestima političkog odlučivanja te na koji se način rezultati ovakvog tipa aktivnosti mogu koristiti u društveno-političke svrhe.

Moderatorica konferencije za medije bit će voditeljica projekta Jasminka Pešut, a rezultate istraživanja te širi osvrt na njegovu važnost i politički značaj predstavit će:
Marjeta Šinko, Fakultet političkih znanosti / Centar za ženske studije

Prof. dr. sc. Vlasta Ilišin, Institut za društvena istraživanja

Projekt AD ACTE – Anti-Discrimination ACtions Towards Equality of Women and Men provodi se uz financijsku podršku Europske unije.

Rezultate istraživanja kao i dodatne informacije o projektu pronađite na http://zenajevise.net/