Od 13. do 16. listopada 2011. u Zagrebu je u organizaciji Centra za ženske studije održana regionalna konferencija REDaktura: Transjugoslavenski feminizmi i žensko naslijeđe, koja je u prostorijama Gliptoteke HAZU okupila više od 120 sudionica i sudionika. Program koji je kombinirao izlaganja i živu diskusiju okupio je ugledne feminističke teoretičarke, filozofkinje, aktivistkinje i umjetnice iz zemalja bivše Jugoslavije te gošće izlagačice iz Latvije, Rusije i Češke, koje su zajednički otvorile ključna pitanja suvremenog feminizma, pritom problematizirajući feminističko, socijalističko i aktivističko naslijeđe proteklih 30 godina. Neka od ključnih pitanja bila su dekoloniziranje pogleda na regiju i njezino mjesto u akademskim i političkim mapama svijeta, revalorizacija socijalističkog iskustva i feminističkog aktivizma u razdoblju socijalizma, kontrastirano s današnjom situacijom probuđene ljevice, politike akademske i umjetničke feminističke prakse, feminističkog izdavaštva, arhiviranja i povijesnih istraživanja. Kao mjesto susreta više generacija, konferencija je otvorila čitav raspon pitanja prijenosa, kontinuiteta, transformacije i zaborava koji uvijek prate feminističku i žensku kulturu u najširem smislu. Susret je pokazao proizvodnju i potencijalnost graničnih zona feminističkog djelovanja, posebno u poljima književnosti, feminističke umjetničke prakse i geopolitičke lociranosti ženskog rada i pisanja, omogućivši detektiranje blokada, propusnosti, uloge afekta i transgresija na generacijskim, diskurzivnim i organizacijskim osima oko kojih se okuplja feministička akcija.

Prostor Gliptoteke pored konferencije ugostio je i interaktivnu izložbu Bring In Take Out – Living Archive u organizaciji kuratorsko-teorijskog angažiranog kolektiva Red Min(e)d, u koju je bilo uključeno više od 15 umjetnica i niz multimedijalnih intervencija u prostoru – video radova, fotografija, kolaža, instalacija, predstavljanja knjiga i časopisa, čitaonice i živog audio i video arhiva koji se proizvodio in situ. U sklopu konferencije predstavljeni su i novi brojevi feminističkih časopisa (Profemina, Uzbuna) i knjige, među kojima je i prvo izdanje novopokrenute edicije Red Athena University Press, zbornik Love and Sexuality urednica Slađane Mitrović i Alje Adam. Riječ je o regionalnom izdavačkom poduhvatu usmjerenom izdavanju feminističkih teorijskih i istraživačkih radova na engleskom jeziku, kako bi se ublažile posljedice često kolonijalnog odnosa prisutnog u odnosu tzv. svjetske i lokalne feminističke misli.

Kao podršku cijelom događanju, queer filozof i izvedbeni umjetnik Damir Imamović održao je 15. listopada koncert u Kinu Grič, uz VJ Adelu Jušić.

{yoogallery src=[/images/stories/galerije/redactingzg]}

Zahvaljujemo svim sudionicama i sudionicama konferencije i izložbe, suorganizatoricama, volonterkama, ravnateljici Arijani Kralj i djelatnicima Gliptoteke HAZU, Hrvoju Laurenti (Kino Europa), Kinu Grič, Sanji Iveković, Ani Coce, tiskari KB tisak, Nataši Petrinjak, Zdenki Gogić iz Generalturista, Euroconu i prevoditeljicama, Cateringu Placa, Pekarnici Dinara, Gradskoj kavani, Zagrebačkom kazalištu lutaka, Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Nives Rebernak, Daši Gajić, Ani Kvesić, Nadi Peratović, Davoru Perkovcu i mnogim drugima.

programska knjižica [PDF, 500KB]
najava događanja – raspored programa

Pročitajte i tekst ‘Dok ima nepravde, ima i feminizma’ Ines Kotarac, Vjesnik, 18.10.