Poslijediplomski seminar Spirituality, religiosity and Secular Lives – feminist challenges for theory and practice/Duhovnost, religioznost i sekularni životi žena – feministički izazovi teoriji i praksi održan je pri Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku od 25-29.svibnja 2009.

Centar za ženske studije Zagreb, u suradnji s Institutom za etnologiju i folklor iz Zagreba i Odsjekom za antropologiju i Odsjekom za sociologiju Sveučilišta u Tampereu, već treću godinu zaredom u Inter-univerzitetskom centru u Dubrovniku održava poslijediplomski seminar pod nazivom Feminisms in a Transnational Perspective/ Feminizmi u transnacionalnoj perspektivi, a ove je godine od 25 – 29. svibnja održao seminar pod nazivom Spirituality, religiosity and Secular Lives – feminist challenges for theory and practice/ Duhovnost, religioznost i sekularni životi žena – feministički izazovi teoriji i praksi.

Tridesetak polaznica seminara, predavačica i studentica iz petnaestak zemalja, od kojih mnoge od njih žive prostore prepleta različitih kultura i religijskihi duhovnih praksi (Iran/Amerika/Švedska, Hrvatska/Italija,  Hrvatska/Nizozemska, Rusija/Finska Srbija/Indonezija, Hrvatska/Njemačka) govorile su o odnosu moderniteta, duhovnosti i religioznosti  kao i ‘naslagama’ duhovnih/vjerskih nasljeđa u onome što nazivamo ‘čistim’ sekularnim životom/životima.Posebna gošća iz Pakistana Durre Ahmed govorila je o odnosu moderniteta, fundamentalizma i Islama, s naglaskom na formiranju kartezijansko-kršenskog moderniteta koji je ostvaren na uštrb simboličkog. Taj gubitak osjećaja za simbolično stvara i jednoznačna čitanja ‘u prisutnosti mnogosti’ kaže Ahmed.

Na seminaru su izlagale: Irena Ateljević, Wageningen University, Amsterdam
Durre Ahmed, Centar za studije roda i kulturu, Lahore, Pakistan, Jaleh Taheri, University of Lund, Švedska, Jana Kristoforyova, Masaryk University, češka Republika, Judith Samson, University of Nijmegen, Nizozemska, Martina Bitunjac, Humboldt–Universitat zu Berlin, Iva Grgić, Sveučilište u Zadru, Simona Delić, Institut za etnologiju i folklor, Zagreb, Tatiana Tiaaynen, Sveučilište u Tampereu, Suvi Tuominen, Sveučilištre u Tampereu, Ilona Raunola, Sveučilište u Joensuu, Marina Miladinov, Teološki fakultet Matthias Flacius Illyricus, Zagreb, Ivana Pražić, Univerzitet u Beogradu/Indonesian Consortium for Religious Studies, Stine Simonsen Puri, Sveučilište u Copenhagenu, Lora Tomas, Sveučilište u Zagrebu,  Marta Salokoski, Helsinki University Istitute for Development Studies, Zinka Mujkić, Teološki fakultet Matthias Flacius Illyricus Zagreb, te Melita Richter, Sveučilište u Trstu.
Sudirektorice seminara su: Rada Borić, Centar za ženske studije, Renata Jambrešić Kirin, Institut za etnologiju i folklor i  Ulla Vuorela, Sveučilište u Tampereu.

Iz pisane evaluacije: Jedan od najboljih seminara na kojima sam sudjelovala. Većina takvih susreta je ‘sterilna’, ‘suha’ itd., a pisani tekstovi su čitani ‘od riječi do riječi’ s malo diskusije i razgovora. Ovaj je seminar izuzetak! Ujedinio je visoku razinu akademskog diskursa koji je predstavljen na prihvatljiv način, te pri tom pokazao važnost interdisciplinarnosti.

Jaleh Taheri, doktorantica sa Sveučilišta u Lundu piše nakon seminara:
Hvala vam još jednom što sam dobila priliku sudjelovati na odličnom seminaru o feminizmu. Nikada nisam otišla s neke konferencije tako inspirirana i zadovoljna na duhovnoj, intelektualnoj i tjelesnooj razini. Seminar je doista značajno utjecao na moj život, te bih rado sudjelovala i sljedeće godine.